Skapa digitala medarbetarteam från grunden

Hur driver man förändring och utveckling med medarbetare på distans? Det går, anser Ewa Thylén som var chef och ansvarig för Tillväxtverkets korttidsstöd och byggde upp en helt ny verksamhet under pandemin.
Den här podden är en riktigt inspiration för dig som jobbar digitalt med dina medarbetare – eller kanske behöver göra ett omtag för att klara era förändringar och utvecklingsarbetet.

Det digitala arbetet sätter fokus på kommunikationen för att kunna skapa team och utveckla verksamheten.

Alla jobbade hemifrån under pandemin, men det gällde att bygga ett lag och lyckas rekrytera flera hundra medarbetare på kort tid. De kom från olika myndigheter och andra organisationer. Ett distansledarskap kräver några aktiva val för att det ska fungera. Bland annat anser Ewa att det är viktigt att förutsätta att inte alla är på plats, att digitalt är prioriterat. Man behöver erbjuda bra struktur och kommunikation.

Det är svårt om man vill jobba som man alltid har gjort, man måste fundera på hur man kan jobba på ett bra sätt framåt. Man behöver se vilka lösningar som behövs för att kunna jobba på ett bra sätt. Fokus är hur vi samarbetar, inte var.

Upplevd närhet blev en viktig utgångspunkt i Ewas arbetssätt. Att medarbetare blir sedda och känner gemenskap med sina kollegor. Kommunikation och arbetsförutsättningar måste vara tillgängligt på många kanaler och i digitala verktyg. Var ligger den info man behöver, kan det samlas istället för att skickas ut? Det digitala gör det tydligt att det behövs bra kommunikation och möjlighet att hitta rätt information. Det behövs alltid, men blir extra tydligt och det förenklar våra arbetsprocesser. Att veta var informationen finns skapar ett lugn, att man inte missar saker. Och för chefer som ska kunna gå att ersätta varandra och kunna backa upp.

Att jobba aktivt med onboarding – och kanske offboarding – är en annan viktig förutsättning för att bygga rätt kultur och samarbete. Tidigare fotbollsspelaren Ewa talar mycket om lagarbetet. De byggde mentorskap och välkomnade alla nya medarbetare. Onboardingen blev en kulturbyggare. Som chef var det viktigt att skapa engagemang och få medarbetare att känna motivation, bidra aktivt och känna delaktighet. Stormöten med alla medarbetare och andra typer av möten var viktiga för att både ge energi och ta tempen på arbetsmiljörelaterade frågor.

Och en av de viktigaste lärdomarna som Ewa Thylén delar med sig är att se till att reflektera över hur det går och hur vi mår. Sätt av tid för reflektion!

Den här podden är en riktigt inspiration för dig som jobbar digitalt med dina medarbetare – eller kanske behöver göra ett omtag för att klara era förändringar och utvecklingsarbetet.