HR-antologin - boken för dig som är personalvetare

På en ständigt föränderlig arbetsmarknad är HR-professionen viktigare än någonsin. Akademikerförbundet SSR har samlat några av Sveriges främsta forskare och författare inom HR i en antologi för att stärka HR-professionen. ”Med empati och strategi. En antologi om HR och framtiden.”

Ett bokomslag med blommor i olika färger som slingrar sig kring framsidan.

Antologin ”Med empati och strategi. En antologi om HR och framtiden” är ett samarbete mellan Akademikerförbundet SSR och HR-föreningen. Fjorton forskare medverkar i boken som släpps under HR-dagarna 23 - 24 oktober. De medverkande ger olika perspektiv på HR-professionens utveckling, praktik och framtid utifrån sina expertområden.

– Vi hoppas att boken ska bidra till att du som arbetar inom HR känner dig stärkt i din HR-profession, din roll och funktion och att du får reflektera över ditt hantverk som HR-medarbetare, säger Maria Fladvad, professionsombudsman på Akademikerförbundet SSR.

Här kan du köpa boken

Köp boken hos Adlibris

Köp boken hos Bokus

Vill du anordna en aktivitet på din arbetsplats?

Vill du ordna en aktivitet kring boken på din arbetsplats, till exempel ett boksamtal? Ta kontakt med din lokala fackklubb så kan de hjälpa dig att ordna en aktivitet! Om du ordnar en aktivitet på ditt jobb får deltagarna också varsitt exemplar av boken, kostnadsfritt! Ta kontakt med vår professionsombudsman Maria Fladvad för mer information: maria.fladvad@akademssr.se

""

AI-genererade texter

Nina Bozics kapitel i HR antologin handlar om framtidens roll för HR praktiker och frågor om digital etik. Med AI-genererade texter visar Nina Bozic hur vi kan samarbeta med smarta tekniker som stöd i framtiden. Med användbara reflektionsfrågor får hon läsaren att tänka till om frågor som rör digitala verktyg och välbefinnandet, utbrändhet och beroende.

Samarbete för kollektiv intelligens

Moderna organisationer är fulla av samarbetstillfällen där medarbetare måste kombinera sina unika kunskaper för att skapa "kollektiv intelligents". Detta gör organisationer alltmer beroende av medarbetarnas samarbetsskicklighet.

Philip Runsten och Andreas Werrs kapitel handlar om byggstenarna i samarbetsförmåga och hur organisationer kan utveckla och organisera sig för kollektiv intelligens. Det beskriver också hur HR-funktionen spelar en nyckelroll i att få det på plats.

""

Toppstyrning och formalism behöver ersättas av tillit till medarbetare

I de skandinaviska länderna talar vi om omställningen från toppstyrning till tillit. Louise Bringselius berättar i sitt kapitel om vad skiftet innebär för HR-funktionens arbete. Anställdas engagemang, kunskap och förutsättningar kommer bli viktigare än någonsin. Här har HR en nyckelroll som stöd och medlare.

""

AI+HR=Sant?

Vad innebär digitalisering och AI för HR i framtiden, är det ett hot eller en möjlighet? Svaren finns paradoxalt nog i historien. Genom att förstå sin historia och samtid kan HR välja att skapa framtiden tillsammans med tekniken eller att drabbas av den. Vilket som är att föredra får du läsa mer om Per Thilanders kapitel i HR antologin.

""

HR i Sverige

Stefan Tengblad och Agneta Hälls kapitel handlar om kännetecken på hur HR-funktionen i Sverige har arbetat med professionalisering och tankar kring framtidens HR-profession.

""

Arbetsmiljörätten får allt större betydelse

Maria Steinberg ger i detta kapitel en översikt över de krav som samhället ställer på en arbetsgivare, när det gäller att ha en bra arbetsmiljö. Maria Steinberg koncentrerar sin framställning på arbetsmiljölagen och på de delar som är mest relevanta för HR-funktionen. 

Foto: Michael Steinberg

""

Strategiskt inflytande och professionell utveckling

HR har länge strävat efter att få större inflytande och en mer strategisk position inom företag. Möjligheterna till detta har ökat sedan HR började fokusera på organisationsperspektivet och integrerats i företags- och organisationsledningar.

För att ta ytterligare steg måste HR öka sin förståelse för vad strategi innebär och lära sig mer om verksamheten samt de andra yrkeskategorier som man behöver samarbeta med. Freddy Hällstén ger i sitt kapitel exempel på hur HR kan stärka sin professionella roll.

Kvinnan som påverkade svensk arbetsmarknad

Charlotta Sterns kapitel beskriver hur det svenska HR-yrket och den svenska arbetsmarknadsmodellen har utvecklats och påverkats av Kerstin Hesselgren. Hon spelade en central roll när båda utvecklades. Yrket fick en humanistisk tradition med grund i beteendevetenskap. Tillsammans med den svenska arbetsmarknadsmodellen, grundad på kollektivavtal och samarbete mellan arbetsmarknadens parter, är hypotesen därmed att Hesselgren (indirekt) bidragit till Sveriges unika företagskultur med låg maktdistans och medarbetarinflytande. Modern HR-forskning och förändringar på arbetsmarknaden utmanar dock modellen, som kräver utveckling för att behålla sin relevans.

Etisk kompetens: En nödvändighet i en föränderlig värld

Samhällsutvecklingen för med sig både möjligheter och risker för arbetsgivare. De etiska utmaningarna finns dock överallt och tenderar att öka, inte minst för HR. Erica Falkenströms kapitel handlar om vad etik egentligen är och hur viss etisk kompetens kan hjälpa HR att upptäcka, förebygga och tackla etiskt utmanande situationer.

Kan HR utnyttja förhandlingskravet för att förfina samarbetsklimatet på arbetsplatserna?

Det svenska arbetslivet är fredligt och präglas av samverkan mellan arbetstagare och arbetsgivare. Kerstin Hesselgrens idé att etablera HR-yrket under tidigt 1900-tal var just att främja samförstånd på arbetsplatsen. I dag spelar medbestämmandelagens krav på primär förhandling en viktig roll för de goda relationerna.
I Petra Herzfeld-Olssons kapitel vävs HR-yrkets historia samman med den närmare innebörden av medbestämmandelagens förhandlingskrav.

Är det dags för HR att odla sin trädgård?

Johan Berglunds kapitel tar avstamp i sin avhandling ”De otillräckliga – En studie av personalspecialisternas kamp för erkännande och status från 2002 och ställer frågan vad har hänt med HR professionen de senaste 20 åren?

Diskussionerna och reflektionerna kring HR professionen och dess strategiska roll visar fortfarande en hel del likheter med reflektionerna kring utmaningarna för 20 år sedan. Samtidigt har yrkesgruppen än tydligare blivit en profession och den strategiska betydelsen har ökat. Men det finns en risk med denna utveckling – att viktigt HR arbete stannar vid att förändra den formella organisationen och att det operativa HR arbetet blir lidande.

Medverkande skribenter:

HR-antologin tas fram av Premiss förlag och redaktör är Daniel Mathisen.

Känns det långt till oktober och boklanseringen? Många av våra medverkande forskare har gästat poddar såsom Fråga forskaren, Chefspodden eller Samhällsvetarpodden. Klicka på deras namn så länkas du vidare till lyssning.

Ung kvinna på bibliotek

Såklart studenterna ska få en bok

Akademikerförbundet SSR förbereder för lokal boklansering på de lärosäten som får våra skribenters hjärtan att klappa lite extra. Vi tänker oss ett göttigt boksnack, samtal om HR och kommande arbetsliv, något gott att tugga på och ett eget exemplar av boken att ta med hem.

Håll utkik efter ett lokalt evenemang på ditt lärosäte från november 2024 och framåt. Se till att du får Akademikerförbundet SSR:s nyhetsbrev för studenter och en egen inbjudan. Bli medlem idag!

Bli studentmedlem

Vi är fackförbundet för HR

Bli medlem