Utan invandring stannar Sverige

Urklipp ur Svenska Dagbladet Debatt

I dag skriver vår förbundsordförande och samhällspolitiska chef på SvD Debatt. I torsdags presenterade regeringen stolt att vi nu har mer utvandring än invandring i Sverige. Som fackförbund med kunskap om svensk arbetsmarknad och välfärd är regeringens syn på vad som är bra för Sverige obegriplig.

Det finns entydiga fakta att de mest välmående ländernas framgångar sammanfaller med invandring. Det kan mätas såväl välfärdsmässigt som ekonomiskt. Invandringen har också berikat Sverige. Vi har blivit ett välfärdsland. Vi har dessutom varit en humanitär stormakt, som inte enbart tagit emot asylsökande för vår egen skull, utan också för dem som flyr för sina liv.

Sverige var ett fattigt utvandringsland fram till 1930-talet och har sedan dess haft mer invandring än utvandring. Folk flydde hit från nazismens förföljelser, massarbetslöshet, diktaturer och balkankrig. Den invandringen har gett oss Hédi, Zlatan, Ardalan, Zeçira, Jerzy, Alice och många fler. De senaste decennierna har migrationen i stället kommit från allvarliga krigshärdar som Afrikas horn, Afghanistan, Syrien och nu senast Ukraina. Och vad skulle Sverige vara utan företag som Bonniers, Felix, Findus och Marabou? Företag som alla startats av personer med utländsk bakgrund.

Tydligast effekt har invandringen haft på vår arbetsmarknad. Förr var invandringen till arbeten inom industrin, men nu är den också till servicenäringen, tjänstesektorn och välfärden. Vi har många utlandsutbildade akademiker som är läkare, sjuksköterskor, samhällsvetare och ekonomer och som höjer kvaliteten och produktiviteten på våra arbetsplatser och fyller vakanser svenskfödda inte kan fylla.

Vården och omsorgen står nu och faller med invandring. Anställda på vårdcentraler, akutsjukhus och i äldreomsorgen är allt oftare utlandsfödda, eller barn till dem. Det är bara att gå in på ett äldreboende så förstår man.

Utlandsfödda här i Sverige är generellt sett högre utbildade än svenskfödda. Enligt SCB är 1,1 procent svenskfödda forskarutbildade. Av de utlandsfödda i vårt land är 2,3 procent forskarutbildade. Även vad det gäller längre högskoleutbildningar är det vanligare bland utlandsfödda än bland svenskfödda. Så de som väljer att komma till vårt land är mer utbildade än vad vi är som är födda här.

Riksrevisionen gjorde för ett antal år sedan en beräkning av hur stor samhällets vinst är av att akademiker med utländsk utbildning kommer i kvalificerat arbete tidigare. Deras räkneexempel gällde yrkesgrupperna lärare, läkare, sjuksköterskor, företagsekonomer och civilingenjörer. Slutsatserna är helt häpnadsväckande. Då var ”vinsten” 35 000 och 60 000 kronor per månad för samhället om vi tar tillvara den resurs en akademiker med utländsk utbildning utgör.

Regeringens politik att verka för att Sverige ska vara ett utvandringsland är både faktaresistent och samhällsfarlig. Svensk arbetsmarknad behöver nettoinvandring. Redan idag har svensk arbetsmarknad betydande kompetensförsörjningsproblem, inte minst i välfärden. Våra vakanser och vår demografiutveckling med allt fler äldre, och allt färre födda barn visar tydligt att vi behöver invandring – både de som redan är här och de som vill söka sig hit.

Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR                                                      
Ursula Berge, samhällspolitisk chef Akademikerförbundet SSR

Akademikerförbundet SSR är det ledande samhällsvetarförbundet och organiserar många som arbetar i välfärden. Förbundet driver fokusområdet ”Öppet demokratiskt Sverige” med budskapet ”Utan invandring stannar Sverige”. Läs mer om det arbetet här!

Läs Akademikerförbundet SSR:s artikel om invandring och integration på arabiska på Alkompis.