Tips inför hösten: Så tar du ett steg vidare i din karriär

Två personer samtalar i ett mötesrum.

Höstterminen betyder nystart för många av oss. Förhoppningsvis drar vi igång arbetet igen med lite ny energi, men det kan också innebära ett sug efter något nytt och utvecklande. Här kommer några tips på hur du kan göra för att komma vidare i din karriär i höst!

Höst = medarbetarsamtal

På hösten har de allra flesta sina medarbetarsamtal, eller utvecklingssamtal som det också kallas. I det samtalet ska du och din arbetsgivare prata om hur du trivs på jobbet, hur din arbetsmiljö är och vad du behöver för att utvecklas vidare på arbetsplatsen. Här har din chef och du en möjlighet att fånga in den där längtan efter något nytt.  

En av de stora frågorna för arbetsgivare över hela arbetsmarknaden är kompetensförsörjningen – hur man kan arbeta för att behålla och rekrytera personal. Under en längre tid har fokus för kompetensförsörjningen främst varit att rekrytera mer. Allt fler inser dock att nyckeln till en lyckad kompetensförsörjning är att behålla den kompetenta personal som redan finns på plats.  

Att tänka på inför ditt medarbetarsamtal

Kompetensförsörjningen måste arbetas med på flera nivåer – på organisationsnivå, enhetsnivå och på individnivå. Här är din egen dialog med din chef central. Se till att ni skriver en individuell utvecklingsplan, att det följs upp och att den utvärderas.

Du hittar tips och stöd inför ditt utvecklingssamtal här.

Många vägar till kompetensutveckling

Arbetsgivaren ska bidra till den kompetensförsörjning som du behöver utifrån verksamheten. Det kan vara alltifrån kollegialt stöd, interna utbildningar och externa utbildningar. För att dialogen ska bli verkningsfull så måste du också veta vilka möjligheter till utveckling och karriär som finns. Har ni mentorsprogram, ledarskapsprogram, möjligheten att bli samordnare eller annat i er organisation? Går det att söka externa medel för kompetenssatsningar exempelvis genom omställningsorganisationerna?

Omställningsorganisationer

Vilken omställningsorganisation din arbetsgivare har beror på ditt kollektivavtal. Om du arbetar hos en arbetsgivare utan kollektivavtal så behöver du fråga din arbetsgivare om de har någon omställningsorganisation. 

Exempelvis finns inom kommuner och regioner möjlighet att ansöka om ekonomiska medel från Omställningsfonden för att finansiera utbildning, specialisering av sin personal. 

Läs mer om Omställningsfonden här.

Är du osäker på vilken omställningsorganisation din arbetsgivare har? Använd dig av verktyget här nedanför, som Trygghetsfonden TSL tagit fram.

Här kan du söka på din arbetsgivares organisationsnummer för att se vilken omställningsorganisation du tillhör.

Omställningsstudiestödet

Om du däremot vill ha annan kompetensförsörjning än den som är strikt knuten till ditt jobb så kan du söka stöd via omställningsstudiestödet. Där kan du söka medel för att studera kurser och utbildningar som breddar din anställbarhet men som inte alls behöver ha med ditt nuvarande yrke att göra.

Läs mer om omställningsstudiestödet här. 

Karriärstöd – en av dina medlemsförmåner!

Går du i tankarna att söka nytt jobb? Vårt karriärstöd hjälper dig i hela jobbsökarprocessen, oavsett om du letar efter ditt första jobb eller efter en ny karriär. Vi hjälper dig med att formulera ansökningshandlingar, stöd inför intervju och löneförhandling samt karriärcoaching.

Läs mer om karriärstödet här.