Med små steg, som är svåra att se, hotas demokratin

”Den liberala demokratin som vi känner den är hotad och hoten finns, inte minst i Tidöavtalet, som styr en regering som inte är liberal!” Samhällsvetarpodden bjöd in Ulrica Schenström för att prata om hoten mot demokratin som hon ser både i Sverige och i Tidöavtalet, men också runt om i världen. Hon leder den liberala och gröna tankesmedjan Fores.

Vilka hot ser ni mot demokratin just nu?

- Det finns många förslag just nu som ligger på regeringens bord i form av utredningar, som tex angiverilagen, tiggeriförbud och många fler. Det gemensamma med dem alla, 40-50 stycken, är att de utgör ett hot mot rättsstaten och därmed mot demokratin, men också mot individen, inleder Ulrica Schenström.

Vi måste prata om det här

- Vi har rörelser som är annorlunda än vad vi har sett sedan 30-talet. Det kanske är svårt att se de små stegen som inkräktar på individ och rättsstat. Men de finns där och de blir fler och fler. När jag säger så i direktsändning säger mina vänner ”du kan inte säga sådana här dumheter”. När vi lyfter de här frågorna om hoten mot demokratin anses vi vara foliehattar. Man får tydligen inte prata om det här. Men vi måste prata om det här, betonar Ulrica Schenström.

Är hoten mot vår demokrati från utlandet eller en inhemsk sak?

- Både och. Vi har hot från Kina, ett land som också vinner på att Ryssland har invaderat Ukraina. Och om Trump vinner presidentvalet i USA drar han in pengarna till Ukraina och då är det ju öppet spjäll för Ryssland, varnar Ulrica.

Många av de inhemska hot du nämner är formulerade i Tidöavtalet. Hur är det som liberal tankesmedja att kritisera en liberal regering?

- Det här är inte en liberal regering! Den är ledd av ett nationalistiskt och populistiskt parti som heter Sverigedemokraterna, betonar Ulrica med eftertryck.

Hur ser du på det minskade stödet till civilsamhället?

- Att dra in stöd till studieförbund och civilsamhället är inte liberalt. Det skulle inte heller en rödgrön regering göra. Alliansregeringen ökade stödet till studieförbunden till exempel. Liberala vänner i Ungern och Polen säger till mig att det alltid börjar med civilsamhället och sedan ifrågasätts fri media. Och så fortsätter det. Civilsamhället är frikopplat från politik och stödjer demokratin. Att försvaga dem hotar också demokratin, fortsätter Ulrica.

Det och massor om angiverilagen, autokratiseringen runt om i världen, killars syn på demokrati och mycket annat kan du höra i veckans Samhällsvetarpodden där Ursula Berge ställer frågorna för Akademikerförbundet SSR.