Äntligen stärks skyddet av offentliganställda

Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR, tittar in i kameran

Nu har regeringen presenterat ett lagförslag för ett starkare skydd för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier. Det välkomnas av Akademikerförbundet SSR.

- Våld, hot och trakasserier har dessvärre blivit vardag för många av våra medlemmar, inte minst inom socialtjänsten. Att regeringen kommer med konkreta lagförslag är bra, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR

- Hot, hat och våld mot tjänstemän i staten, kommuner och regioner är inget annat än en attack på det offentliga Sverige och ett hot mot den öppna demokratin och måste få konsekvenser därefter, säger Heike Erkers.

Akademikerförbundet SSR är positiva till att regeringen tar nya steg för att minska offentliganställdas utsatthet. Regeringen måste dock fortsätta arbetet mot våld, hot och trakasserier på bred front. Problemen med våld, hot och trakasserier kommer inte att lösas genom att enbart lägga fram strängare regler och hårdare straff.

- Myndigheterna, kommunerna och regionerna har också ett stort arbetsmiljöansvar och måste ta sitt ansvar för att stärka medarbetarskyddet. Det handlar både om fysisk och psykisk arbetsmiljö. Här har det hittills gjorts för lite, säger Markus Furuberg förhandlingschef Akademikerförbundet SSR.
 

Akademikerförbundet SSR vill att regeringen går längre än de förslag som nu lagts fram. En viktig fråga är att göra arbetsgivaren till den som är målsägande vid hot, våld och trakasserier i stället för som idag; tjänstemannen. Även om en arbetsgivare redan idag kan göra en polisanmälan när någon anställd har utsatts för våld, hot eller trakasserier så är det den enskilde medarbetaren som är målsägande vid en rättegång vilket i sig skapar en utsatthet och ytterligare stress När någon använder sig av våld, hot och trakasserier mot en tjänsteman är brottsligheten både riktad mot individen och hela verksamheten. Det är därför naturligt att det är arbetsgivaren som ska gå in som målsägande På så sätt skulle våra medlemmar bli tryggare.

Akademikerförbundet vill även lyfta frågan om förundersökningsbegränsning. Förbundet anser att förundersökningsbegränsning inte ska få förekomma när det gäller våld och hot mot tjänsteman. Att den gärningsman som idag begått fler grövre brott inte åtalas för våld och hot mot tjänsteman ger fel signaler till de tjänstemän som är utsatta. Det innebär också att de i egenskap av brottsoffer nekas den upprättelse de har rätt till och att det hot som de utsätts för osynliggörs.

Möjligheten att begära ut uppgifter om enskilda tjänstemän från offentliga arbetsgivare är ett problem när den som begär ut uppgifterna gör det i avsikt att hota och trakassera den offentliga tjänstemannen. Regeringen behöver följa upp lagändringarna för att granska och utvärdera sekretesskyddet i personaladministrativ verksamhet i förhållande till möjligheten att skydda utsatta offentliganställda.