Beteendevetare från Locker Room Talk tar över Instagram

Den ”tuffa” killen. Och den som blev hackad på av andra i omklädningsrummet. Som yngre har Oscar Gullers Ahlin varit i båda rollerna. Idag arbetar han på Locker Room Talk som vill lära unga killar om schyssta attityder, jämställdhet och skapa en ny manlighet. Den här veckan kan du följa hans arbete på Akademikerförbundet SSR:s Instagram.

Den här veckan är det Oscar Gullers Ahlin som tar över förbundets Instagram-konto, i vårt ”Insta-takeover.”

Om vi inte hade levt i pandemin skulle vi kanske ha fått se bilder från en föreläsning på en skola – eller från en utbildningssession i ett omklädningsrum. Men som många andra medlemmar i Akademikerförbundet SSR arbetar Oscar mest på distans just nu.

- Det är det tuffaste med pandemin, nu blir det inte att vi är ute i omklädningsrummen. Så det blir mycket hemmabilder. En del från VR-möten, jag jobbar där mycket just nu, testar appar och genomför möten i VR. Bland annat tar vi fram en ledarutbildning som vi kallar ”Coach journey” som jag håller ihop som projektsamordnare.

Locker Room Talk, där Oscar arbetar, har som mål att skapa en ny manlighet och skapa en schysstare jargong i unga killars omklädningrum. Utgångspunkten är killar i tio till fjorton-årsåldern. Men för att påverka dom behöver också vuxna involveras. Det kan handla om såväl tränare som lärare.

Locker Room Talk riktar sig mot alla lagidrotter och även skolan. Men i Oscars liv är det fotbollen som varit störst. Idag är han själv tränare för ett pojkar 13-lag i Lund. Som yngre spelade han själv mycket fotboll. Då upplevde han både hur det var att vara den ”tuffa” killen i omklädningsrummet. Och hur det var att bli hackad på.

- Jag var ganska duktig när jag var liten. De där prestationerna på planen smittade av sig in i omklädningsrummet. Jag var den tuffa. Och inte den bästa förebilden mot andra. När jag närmade mig tonåren ändrades det där. Jag var lite sen i växten jämfört med andra och det påverkade hur jag var på planen och det följde med in i omklädningsrummet.

Från att ha varit den tuffa killen blev han en pojke som det lätt hackades på efter matcherna. Som lät bli att duscha med de andra och i stället gick hem, för att slippa bli utsatt för något av lagkamraternas ”prank” i duschen.

- Jag lämnade laget efter bara en säsong. Hela min kärlek till fotboll fick sig en törn då, säger han.

Så vilket råd kan du ge till en ung kille som hör någon säga ”jävla bög” i omklädningsrummet och inte känner sig bekväm med det?

- Det är svårt för en ensam kille att stå upp för sig själv. Det är så lätt att följa med i gruppens jargong. Det är därför vi i Locker Room talk arbetar med att utmana killarna att lämna åskådarperspektivet, stå upp för varandra och säga ifrån. Ledaren spelar också här en oerhört viktigt roll och behöver vara en trygg punkt och förebild som killarna kan vända sig till.

Och vad ska en tränare göra om han hör sådana ord?

- Tyvärr är det ju ord som finns. ”Jävla bög”, ”fitta.” Det är viktigt att ledaren markerar och säger ifrån när denna typ av ord förekommer men också att samtala och försöka hitta fram till varför en kille uttryckt sig på det sättet och vad den typen av uttalande kan ha för effekt på andra. Det måste få ta tid, det är så vi får till en förändring.

Till sist, vad är det bästa med ditt jobb?

- Att få arbeta med att skapa en förändring och bidra till att skapa ett tryggare samhälle för ungdomar. Att arbeta med förändringsarbete är däremot också många gånger tufft då det tar lång tid att få till en förändring. Men att göra en skillnad för en eller ett fåtal ungdomar är många gånger bra nog och det är få saker som slår den känslan.

Namn: Oscar Gullers Ahlin
Ålder: 27
Yrke: Projektsamordnare på Locker Room Talk (utbildad beteendevetare)

Kolla in Oskar på Instagram här.