Enough is enough

Det är en mänsklig rättighet att få demonstrera. Veckans attacker på civila, på kvinnor och barn längs Gazas gränser innebär en skandalös kränkning av de mänskliga rättigheterna. Det är nog nu!

Det är en mänsklig rättighet att fritt få uttrycka sin åsikt och visa sitt missnöje. Makten och överheten får aldrig glömma att den som är störst och starkast också måste vara snällast/generösast. Veckans attacker på civila, på kvinnor och barn längs Gazas gränser innebär en skandalös kränkning av de mänskliga rättigheterna. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Det är nog nu!

”Enough is enough”, sa Rupert Colville, FN:s talesperson för mänskliga rättigheter tidigare i veckan när Israels arme återigen attackerade Gaza. Enligt rapporter dödades 59 människor och 2 400 skadades, varav många mycket allvarligt. Bland de döda finns flera barn. Den yngsta, Leila Anwar al-Ghandour, bara 8 månader gammal, dödades av tårgas. Dödandet av demonstranter är en skandalös kränkning av de mänskliga rättigheterna.

Lever i flyktingläger

”Enough is enough”. Så sant. Men övergreppen mot palestinierna har pågått sedan 1948 då 700 000 palestinier fördrevs från sitt land, från sina hem, från sina byar och från sin mark för att ge plats åt den nybildade staten Israel. De har aldrig kunnat återvända och många tusen lever fortfarande sitt liv i flyktingläger på Västbanken och i grannländerna Libanon och Jordanien.

Bara i Libanon finns fortfarande runt 170 000 palestinier. Människor föds, lever och dör i flyktingläger. Palestinas gränser har sedan 1948 ritats om några gånger. Alltid med ett mindre territorium som resultat. 1967 års gränser är ett riktmärke, men idag återstår väldigt lite. Den israeliska bosättarpolitiken som fördömts av omvärlden och FN fortsätter. Nya bosättningar poppar upp som svampar på Västbanken. Tusenåriga olivlundar mejas ner och människor fördrivs fortfarande från sina hem, som demoleras av bulldozers och tvingar familjer till hemlöshet.

Blockaden mot Gaza är förödande. Bristen på mat, byggmaterial, elektricitet, vatten och sanitet är total. Arbetslösheten mycket hög, omkring 65 procent för män och 80 procent för kvinnor. All samhällsservice är hotad. Sjukhus, skolor och andra samhällsinstitutioner är hotade. Inom kort förväntas allt grundvatten i Gaza vara odrickbart. Tanken om två jämlika stater som lever sida vid sida och i respekt, fred och frihet blir allt mer avlägsen. Trots att en majoritet av världens länder erkänt Palestina som en självständig stat fortsätter Israel attackerna.

Socialt arbete och psykiskt stöd i Palestina

Akademikerförbundet SSR:s Solidaritetsfond stöder sedan många år två viktiga projekt i Palestina. Det ena projektet handlar om socialt arbete och psykosocialt stöd. Al Marfa Counselling Center arbetar både med rådgivning och utbildning. De utbildar studenter i både socialt arbete och psykosocialt stöd och de arbetar kliniskt, med rådgivning till barn och unga i skolan och med stöd till traumatiserade familjer.

De arbetar med familjer som lever i stress sedan en familjemedlem, inte sällan ett barn, fängslats av Israelisk militär på oklara grunder. De arbetar också med marginaliserade grupper. De arbetar med att ge hopp till familjer i beduinsamhällen, i huvudsak unga kvinnor, traumatiserade efter att de tvingats flytta, ofta många gånger, från den mark de levt på, där de skött sina djur och levt under knappa förhållanden. När israeliska bosättare konfiskerar marken för att bygga nya bosättningar tvingas de lämna det de byggt upp, ofta med stöd från EU. Al Marfa Center för Psykosocialt stöd finns i Östra Jerusalem och deras viktiga arbete gör skillnad. De lyssnar, de stöttar och de ger kraft åter för sina klienter.

Hoten ökar, hatet ökar

Världen är en orolig plats. Idag oroligare än på länge. Utrymmet för civilsamhället minskar. Utrymmet för det demokratiska samtalet minskar. Hoten ökar, hatet ökar, populismens enkla svar dominerar och nationalistiska tongångar dånar över världen. Europas länder bygger murar och USA:s president skramlar oavbrutet med hot om militära insatser.

Sedan Trump tillkännagav att han skulle flytta USAs ambassad från Tel Aviv, har världen hållit andan. Få har ansett att detta är det steg som ska tas i en region redan hårt ansatt av konflikter. I Jerusalem, denna stad så viktig för tre stora religioner, kristendom, judendom och islam. Som alla lyckats leva sida vid sida i många hundra år. Vi hoppas och önskar att det är den utveckling vi kommer att få se. Under tiden fortsätter vi vårt stöd till våra palestinska kollegor.

Ursprungligen publicerad maj 2018.