Håller regeringen på att bygga ett annat Sverige?

""

Regeringen vill minska kriminalitet och förbättra integrationen, men kritiker varnar för att åtgärder som anmälningsplikt, säkerhetszoner, inre gränskontroller, ändrad sekretess och återkallande av medborgarskap kan ha negativa samhällseffekter. Hur säkerställer regeringen att dessa åtgärder löser problemen utan att underminera demokratin och rättssäkerheten? I Almedalens politiska och opiniontäta myller arrangerade Akademikerförbundet SSR ett seminarium om detta viktiga ämne. 

 

Hur ska vi förstå de politiska förslag som nu läggs och genomförs utifrån det öppna, demokratiska och liberala samhälle som vi hittills byggt upp? Finns det några röda linjer? Vilka möjligheter, risker och konsekvenser ser vi med de förslag som nu läggs?

Regeringen vill få ner kriminaliteten och förbättra integration och etablering på arbetsmarknaden för invandrare. Kritikerna menar dock att förslag som till exempel anmälningsplikt, säkerhetszoner, inre gränskontroll, ändrad sekretesslagstiftning och möjlighet att återkalla medborgarskap kan komma att påverka långt större delar av samhället. De riskerar att ge negativa konsekvenser inom andra politikområden.  Hur säkerställer regeringen att förslagen, med kirurgisk precision, löser problemen med kriminalitet och integration, utan att underminera demokratin, alla människors lika värde och rättssäkerheten?  

Medverkande:    

  • Muharrem Demirok, partiordförande (c), riksdagsledamot 
  • Jan Jönsson, oppositionsborgarråd, (lib) Stockholm
  • Hanna Gerdes, människorättsjurist, författare och ordförande för Civil Rights Defenders  
  • Annie Croona, Politisk redaktör, Dagens ETC 
  • Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR   
  • Moderator: Ursula Berge, samhällspolitisk chef, Akademikerförbundet SSR