Jag har humorn som ett sätt att förstå människan

”Jag tror inte att angiverilagen kommer, det är så befängt. Men om det händer har Svenska Kyrkan nätverken och erfarenheten att ta emot de papperslösa”. Samhällsvetarpodden pratar med Kent Wisti, Sveriges roligaste präst, satirtecknaren, med titeln stiftsadjunkt för mission i Lunds stift.

Lyssna på podden här

Vad tänker han om de oroliga tider vi lever i och vad tron och kyrkan har för roll? Vad spelar humorn för roll och hur ser han på heta frågor som angiverilagen och otillbörlig påverkan från politiker mot tjänstemän, också kyrkans. Och den viktigaste frågan – har han slutat med sina satirteckningar eller inte?

Hur tänker du runt ditt uppdrag som präst?

- Jag ser prästerskapet som en konstnärlig disciplin. Och i konstnärskapet finns också ett prästerligt kall. Det kan låta lite pretentiöst, men det handlar om att söka sig till, vara i och gestalta tillvarons undertoner, eller en fördjupad verklighet av något slag. I det ingår att inbringa hopp och ge människan ork att leva och mod att dö, inleder Kent Wisti.

Vi lever i en orolig tid – vad är kyrkans och trons roll i denna tid?

- Jag tror att en viktig uppgift för oss är hoppet.  Att kunna föreställa sig en verklighet som ser ut på ett annat sätt än det vi lever i nu. Att göra det möjligt att tro på en annan värld. Det är en nödvändighet för att kunna stiga upp på morgonen, förklarar Kent.

- Och även om det finns en massa oroliga saker i vår tid, så finns det ändå så otroligt många saker och människor i det godas tjänst, som fortfarande verkar runt omkring oss. Det kan vara upplevelser som kanske verkar banala, men de finns där och de får hjärtat att slå, och lungorna att dra efter andan, fortsätter Kent.

Vad ger dig hopp idag?

- Humor kan ge mig hopp och en viss distans. Jag har humorn som livstydning och som ett sätt att förstå människan som en ganska skrattretande varelse.

Hur ser du på Svenska Kyrkans framtid?

- På längre sikt så tror jag inte att Svenska Kyrkan finns kvar. Det tänker jag är helt i sin ordning. Även Svenska Kyrkan är ställd under förgängligheten, precis som allting annat. Det handlar om att ta vara på den tid som finns kvar, och det gäller Svenska Kyrkan också. Men just nu har Svenska Kyrkan chans att vara genuin kyrka – mer än vad vi någonsin har varit, förklarar Kent hoppfullt.

Hur kunde du få sådant genomslag för dina satirteckningar?

- Jag råkade komma med rätt sak i rätt tid. Hade jag kommit idag med samma sak hade det inte hänt någonting. Jag har dålig koll på vad jag själv gör och tycker att teckningarna är platta och förutsägbara. Men, en delförklaring till att de uppskattas är att jag ogärna positionerar mig eller går direkt in i det polemiska. Det är oftast mig själv jag avslöjar. Då bjuder man in människor att skratta åt oss själva tillsammans.

Hur ser du på det politiska samtalet idag?

- Förra valrörelsen såg jag fram emot, och tänkte att det skulle bli en lång politikfestival. Men efter en vecka blev jag bara så ledsen och min livsluft gick bara ur mig. De kortsiktiga retoriska vinsterna och ilskan styrde. Det är så mycket strategi och PR. Politiker kan använda sig av Fake News och lögner spelas bort ganska snabbt, fortsätter Kent besviket.

Avslutningsvis vad tänker du om förslaget om ny angiverilag och kyrkans roll i det?

- Jag blir väldigt glad över de starka reaktionerna, från yrkesgrupper som lever i den här verkligheten som läkare, sjuksköterskor, lärare med flera. För dem är de papperslösa människor av kött och blod. Det finns en friskhet i att säga nej. Det ger mig hopp.

Om lagen införs lär ju många papperslösa söka sig till Svenska Kyrkan i stället för till vård, skola och omsorg. Vad tänker du runt det?

- Absolut, det gör de redan idag. Och Svenska Kyrkan har nätverken och erfarenheten och kan ta emot dem. Jag tror inte att angiverilagen kommer, det är så befängt. Men om det händer kommer det att växa upp ett system för att hantera det, men det kommer ju aldrig att motsvara den generella välfärden.

Det och om mission, otillbörlig politisk påverkan och mycket annat kan du höra i veckans Samhällsvetarpodd.

Lyssna på podden här