Man ska ha ögonen på ideologiseringen av myndigheter

”Är ideologiseringen av myndigheter stort? Nej, men man ska ha ögonen på det. Vi forskare har tydliga belägg för att meritokratisk rekryterad och opartisk förvaltning är en väldigt viktig tillgång för ett samhälle” Samhällsvetarpodden bjöd in Bo Rothstein, professor emeritus i vid Göteborgs universitet för att prata om hur han tycker att demokratin mår.

Vad finns det för röda flaggor för demokratin enligt dig?

- Jag är ju inte förtjust i angiverilagen och tex frågan om ”vandel”. Det är extremt godtyckligt. Det är inte ett generalhot mot demokratin, men det är absolut en olycklig utveckling, inleder Bo Rothstein.

Vilken del av svensk demokrati tycker du fungerar sämst?

- Den regionala demokratin i Sverige fungerar verkligen inte. Väljarna vet för lite, och det är för lite skillnad mellan partierna. Media bevakar det väldigt lite. Det är verkligen ett val som inte fungerar. Detta trots att det handlar om sjukvården som väljarna tycker är den viktigaste frågan, fortsätter Bo Rothstein.

Vad kan man göra för att stärka demokratin?

- Jag tycker att regionvalet bör ha en egen valdag och saxa med valår för riksdag och kommuner. Då skulle vi ha val vart annat år i stället. Det skulle vitalisera demokratin. Det finns massor med sätt som man kan utforma val på. Vi borde tänka nytt, spekulerar Bo.

Du talar om en bred populism? Vad är det?

- Populismen ”koloniserar” staten. De politiserar statsförvaltningen genom att fylla den med sina egna politiska hejdukar. Vår forskning visar att det här har väldigt olyckliga konsekvenser, till exempel genom att man frångår en meritokratisk rekrytering, och i stället har en partipolitisk rekrytering. Tydligast exempel har varit i Mexiko.

Har vi ideologiserat statsförvaltningen?

- Den demokratiska sfären består av två sidor. Den ena är mobiliserings- eller partisfären där partiskhet är det naturliga, och personlig lojalitet och retorik är viktigt. Förvaltningen å andra sidan – det vill säga implementeringssfären ska bygga på helt motsatta principer. Grundlagen är solklar - alla som utför en offentlig förvaltningsuppgift ska iaktta saklighet, likhet inför lagen och opartiskhet. Fd landshövding Anna Kinberg Batra-affären visar att det inte går att lyfta in partilogik i statsförvaltningen. Det fungerar inte alls.

Är detta ett stort problem?

- Är ideologiseringen av myndigheter stort? Nej, men man ska ha ögonen på det. Vi forskare har tydliga belägg för att meritokratisk rekryterad och opartisk förvaltning är en väldigt viktig tillgång för ett samhälle, avrundar Bo Rothstein.

Det och mycket om utrednings- och remissväsendet och om en hel del politiska förslag som nu läggs diskuteras i veckans Samhällsvetarpodden där Ursula Berge ställer frågorna för Akademikerförbundet SSR.