Om facklig kamp för trygghet

För några dagar sedan kidnappades de två sjuksköterskorna Grace och Afiniki i Katuna, två timmars resa norr om Nigerias huvudstad Abuja. De var som vanligt på sitt arbete på sjukhuset i Kaduna. Kidnapparna tros vara vanliga banditer och inte banditer från terrororganisationen Boko Haram som härjar i norra Nigeria.

I dag reser en grupp av våra kollegor från Nigerias norra delar, från internflyktingläger i staterna Yobe och Borno, till huvudstaden för att delta i ett två dagar långt planeringsmöte i det projekt vi driver tillsammans för internflyktingar i Nigeria. Oron är förstås stor för att något ska hända på vägen. Attacker sker hela tiden. Myndigheterna klarar inte av att skydda medborgarna och stoppa attackerna. Själv kommer jag att vara med på länk under två dagar. Det har fungerat förut och kommer säkert att fungera den här gången också. Men inte alls på samma sätt som om jag kunnat delta på riktigt. Samtalet och mötet tappar så många nyanser när vi möts på en fyrkantig skärm.

Vaccineringen är i gång, men inte helt friktionsfritt

I Nigeria har den nationella planen för vaccinering av befolkningen så smått kommit i gång. Vaccinet är förstås gratis, och en prioriteringsordning lik i resten av världen finns. Hälsoarbetare och de äldsta och sköraste fick vaccinet först. Redan i februari fick Nigeria fyra miljoner doser av AstraZenecas vaccin och snart ska 30 miljoner doser Johnson & Johnson-vaccin distribueras. I ett land med över 200 miljoner invånare är det förstås långt kvar till dess att alla fått sitt skydd. Men tillgången till vaccin är inte det största problemet, det är den mycket utbredda misstänksamheten mot vaccinet. Många nekar, och vill inte ha vaccin. De är rädda, litar inte på vaccinet och många hävdar att covid-19 inte finns i Nigeria.

"No one is safe until everyone is safe"

Som ett sätt att möta denna skepsis har vi i vårt gemensamma projekt Building trade union capacity to defend human rights of IDPs to quality public services in Nigeria, som vi driver tillsammans med Public Services International (PSI) och med stöd från Union to Union, enats om att också arbeta för ökad kunskap om vaccin och fler vaccinerade. Ett tydligt krav är vaccin för alla, också migranter och flyktingar. Och självklart internflyktingar. De två fackföreningar vi samarbetar med finns i hälsosektorn, så steget till kampanj för vaccin för alla är nära. Under årets första del kommer en video och en jingel att produceras i syfte att kunna spridas brett runt om i Nigeria. De kommer att bygga på berättelser från personer i olika åldrar som väljer att vaccinera sig eftersom "no one is safe until everyone is safe".

Våra kollegor i NANM som organiserar de två kidnappade sjuksköterskorna fördömer förstås händelsen och har gett regeringen 48 timmar på sig att få kvinnorna oskadda och fria. Katuna är ett hårt drabbat område där anställda i hälsosektorn kidnappats vid fem tillfällen den senaste tiden. Ögonvittnen har berättat att beväpnade män väntade vid sjukhusentréerna och endast var intresserade av personer klädda i vitt, som sjuksköterskeuniformerna.

Genom vårt projekt får vi också möjlighet att ge en röst åt våra kollegors dagliga fackliga kamp. Kamp för schyssta villkor, för pensioner, för efterlevandeskydd för första linjen arbetstagare och för en säker och trygg arbetsmiljö. Ingen ska behöva gå till jobbet och känna skräcken krypa i kroppen för att du kanske inte kommer hem efter arbetsdagens slut. För att du blir kidnappad, misshandlad eller våldtagen av våldsverkare, banditer eller terrorister.