
Idag kom regeringens direktiv till en utredning om akademisk frihet. Det är välkommet i en tid då den akademiska friheten utmanas. Faktaresistens, politisk styrning och Trumps Harvard-fiasko är bara några exempel på att det behövs ett starkare skydd av den akademiska friheten som även tål ett alltmer polariserat samhällsklimat.
Akademisk frihet handlar både om forskningens och utbildningens frihet. Den förra är grundlagsreglerad, men inte den senare. Ett kunskapssamhälle bygger på att såväl utbildningen som forskningen kan vara fri. I en enkät UKÄ gjorde förra året visade det sig att mer än hälften av forskarna och lärarna ansåg att den akademiska friheten på svenska lärosäten är utmanad. Forskare och lärare ska kunna vara fria att säga och tycka vad de vill. Det stärker kunskapsutvecklingen i samhället.
När regeringen presenterade utredningen lyftes bland annat att många forskare upplever att den akademiska diskussionen blivit mer homogen och att utrymme för idéer och perspektiv som utmanar konsensus får mindre utrymme. Till det kommer forskare och lärare som upplever att de utsätts för hot, hat och trakasserier. Det är oroväckande tendenser.
Men i UKÄs undersökning var det vanligaste orosmomentet kopplat till akademisk frihet, som lärare och forskare tog upp, oron för politisk styrning och politisk påverkan generellt. Det var tio gånger vanligare att de beskrev den utmaningen i jämförelse med hat och hot.
Ändå består regeringens utredningsdirektiv inte av ett enda uppdrag eller ett enda ord som handlar om att skydda våra lärosäten från politisk styrning och politisk påverkan. Det är oroväckande att regeringen inte klarar av att föra in det i ett, i övrigt, välkommet utredningsdirektiv.
Över 100 lärosäten i USA gör ett upprop mot president Trumps försök att styra vilka kurser de ger och vilket utbildningsinnehåll de har. Harvard University har till och med stämt Trump för att försöka begränsa lärosätets självständighet.
Det hade varit välkommet och ett sundhetstecken om regeringen även kunde adressera frågan om politisk styrning av lärosäten, inte bara i form av det som händer i USA idag, utan också sin vilja att utreda hur det i grundlag och annan lag ska kunna förhindras här i Sverige.
Läs gärna även SULFs (Sveriges universitetslärare och forskare) pressmeddelande om utredningsdirektivet.
Ursula Berge, samhällspolitisk chef, Akademikerförbundet SSR