SvD Debatt: ”Ministerns besked innebär avtalsbrott”

När regeringen flaggar för att färre ska läsa fristående kurser, och att ytterligare resurser ska riktas till enbart två yrkesgrupper, innebär det ett brott mot trygghets­överens­kommelsen regeringen gjort med oss parter, skriver förbundsordförande Heike Erkers och samhällspolitiska chefen Ursula Berge

Läs förbundets replik i Svenska Dagbladet här samt utbildningsministerns debattartikel här.

Vår replik går även att läsa här nedan.

Det är djupt olyckligt att utbildnings­minister Mats Persson i en debattartikel i SvD menar att färre ska gå fristående kurser. För att höja kompetensen på svensk arbets­marknad och därmed både kvaliteten i välfärden och landets konkurrens­kraft krävs det motsatta – det vill säga fler fristående kurser som är korta, tillgängliga, på deltid och ofta på distans. Att som ministern gör hitta enstaka kurser i utbudet som kritiseras missar målet.

I och med införandet av omställnings­studie­stödet förra året gavs för första gången realistiska ekonomiska förutsättningar för anställda att kompetens­utveckla sig mitt i arbetslivet. Dock har en flaskhals hela tiden varit bristen på användbara kortare utbildningar för dem som är mitt i arbetslivet. Mycket arbete har lagts ner, från parternas sida, för att betona vikten av ett alltmer utvecklat kursutbud. Det absolut enklaste sättet att uppnå det är att fler fristående kurser inom högre utbildning anpassade för målgruppen kommer till stånd.

Den så kallade trygghets­överens­kommelsen mellan arbetsgivare, fackförbund och staten som omställnings­studie­stödet är en del av, syftar till att allt fler på arbets­marknaden ska kunna göra ett kunskapslyft, oavsett yrke eller sektor; privat eller offentlig. Avtalet kräver att staten upprätthåller sin del av överens­kommelsen och möjliggör utbildnings­platser som stärker anställdas kompetens utan krav på att läsa ett helt program.

Nu flaggar regeringen för att färre ska läsa fristående kurser, och att ytterligare utbildnings­resurser ska riktas till enbart två yrkesgrupper. Det är inte bara olyckligt, utan också ett avtalsbrott och kontra­produktivt för utvecklingen av svensk arbets­marknad.

Att allt fler läser inom högre utbildning är en naturlig utveckling av ett kunskaps­samhälle. Att utbildnings­ministern beskriver att allt fler får möjlighet att studera inom högre utbildning som ett sätt att dölja ungdoms­arbetslöshet är djupt oroande. Vilken kunskapssyn styrs egentligen utbildnings­ministern av? Högre utbildnings värde för ett kunskap­ssamhälles utveckling är otvetydigt och gäller alla utbildnings­inriktningar. Det borde vara vägledande även för regeringen.

Heike Erkers
förbunds­ordförande Akademiker­förbundet SSR
Ursula Berge
samhälls­politisk chef, Akademiker­förbundet SSR