Kollektivavtal för den kommunala sektorn

Vilket kollektivavtal du har beror på inom vilken sektor du arbetar. Du som arbetar inom kommun eller region/landsting sektor har samma centrala villkorsavtal oavsett i vilken kommun eller region du är anställd. Nedan hittar du de centrala avtal som gäller för dig.

Avtalskrav

Avtal 25 - våra krav

Den 31 mars 2025 går nuvarande avtal ut. Nu har vi lämnat våra krav till arbetsgivarna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona och hårda förhandlingar väntar under våren.

Akademikerförbundet SSR:s viktigaste krav:

  • Reallöneökningar, vi kräver löneökningar i nivå med det så kallade märket som lägsta nivå. Yrkandet är på 4,2% i löneökningar 2025. Det betyder att vi ska ha löneökningar för alla våra medlemmar på den nivån tillsammans. Vi tror på individuell lönesättning där vissa får mer och andra mindre, men på totalen ska vi ha minst märket.
     
  • Arbetstidsförkortning - genom individuella arbetstidskonton där den anställda kan välja kortare arbetstid, eller ta ut ersättningen i pengar. På längre sikt vill vi se kortare arbetstid.
     
  • Satsningar på medarbetarnas kompetensutveckling, kompetenstrappor och fler karriärvägar. Det måste bli möjligt att göra karriär och lönekarriär även för dig som jobbar i en kommun eller region.
     
  • Större inflytande vid införande av artificiell intelligens (AI). 
    Ska artificiell intelligens införas – så måste medarbetarna tillfrågas och ges möjlighet att ställa krav.
     
  • Bättre möjligheter till ledighet och återhämtning efter beredskap.
    Det blir allt vanligare att våra medlemmar ska vara tillgängliga utanför vanlig arbetstid. Det sköts för dåligt av arbetsgivarna och det är ofta svårt att få tillräcklig ledighet efteråt. Det måste bli en rimlig omfattning på beredskap, och får inte begränsa privatlivet för mycket. Vi kräver tydligare regler för ledighet och kompensation vid beredskap!
     
  • Rätt till betald ledighet vid vårdbesök
    Vi kräver att rätten till betald ledighet för besök i vården ska gälla alla vårdbesök.
     
  • Bättre förutsättningar för chefer, organisatoriskt och arbetsmiljömässigt
    Många chefer i kommuner och regioner har inte rätt förutsättningar, för många anställda och små möjligheter att påverka sina medarbetares löner.

Målet är att vara klara med det nya avtalet innan vårt nuvarande går ut, den 31 mars.
Vi förhandlar tillsammans med Vision, Ledarna och fackförbundet Scen och Film inom ramen för en förhandlingsorganisation som kallas AKV, Allmänkommunal verksamhet.

Nuvarande avtal: Allmänna Bestämmelser (AB) HÖK24

Du som är anställd inom kommun, region/landsting har ett centralt kollektivavtal som heter Allmänna Bestämmelser (AB) HÖK24. 

Löneöversynsprocesserna regleras i löneavtalet, Huvudöverenskommelse om lön och villkor i HÖK24. 

Vissa arbetsgivare, till exempel kommunala bolag och kommunförbund, som är medlemmar i arbetsgivarförbundet Sobona omfattas också av HÖK/AB.

Avtalsperioden gäller fram till 31 mars 2025. Löneavtalet gäller från 1 april 2024. 

Viktiga delar i avtalet är:

  • Retroaktiv lön från första april 2024
  • Partsgemensamt arbete för att utöka möjligheterna att göra lönekarriär hos sin arbetsgivare såväl lokalt som centralt.
  • Partsgemensamt arbete för att stärka det lönepolitiska arbetet med lönespridning såväl lokalt som centralt.

Läs mer detaljer om nyheterna i avtalet här.

Samverkansavtalet – Avtal om samverkan och arbetsmiljö

Samverkan är ett förhållningssätt och en strategi där rättigheter och skyldigheter utifrån Lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL), arbetsmiljölagen (AML) och lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen FML, förts samman. Syftet är att skapa bättre verksamheter och friskare arbetsplatser.

Fackförbund och arbetsgivare på central nivå är överens om att samverkansmodellen är det allra bästa sättet att omhänderta såväl informations- och förhandlingsskyldighet och samverkan om arbetsmiljö och har därför tecknat Avtal om samverkan och arbetsmiljö, det så kallade samverkansavtalet.

Genom att lokala parter tecknar ett lokalt samverkansavtal tas gemensamt ansvar för verksamhetens utveckling och det skapar förutsättningar till tidig dialog, engagemang och delaktighet inför verksamhetsförändringar.

Centrala parter har gemensamt skrivit kommentarer till avtalet, se nedan och även tagit fram en digital guide som kan användas för utveckling av lokal samverkan. Här finns mer information och stöd som kan användas för utveckling av lokal samverkan.

Kompetens- och omställningsavtal KOM-KR

Nya Kompetens- och omställningsavtalet KOM-KR träder i kraft 1 oktober 2022 och berör cirka 1,2 miljoner anställda. Avtalet gäller för arbetstagare med anställning hos kommunal arbetsgivare. Med kommunal arbetsgivare menas; kommun, region samt medlem i Sobona – kommunala företagens arbetsgivarorganisation som inte omfattas av andra bestämmelser om omställning.

Syftet med avtalet är att främja arbetstagarens möjligheter till livslångt lärande och stärka arbetstagarens ställning på arbetsmarknaden. Möta anställdas behov av omställning och kompetensutveckling, arbetsgivarens, sektorn och hela arbetsmarknadens kompetensförsörjningsbehov.

Centrala delar i avtalet är: 

  • Insatser och stöd under anställningen i form av individuellt grundläggande stöd, kollektivavtalade studiestöd samt förebyggande insatser för att höja kompetens och undvika övertalighet.
  • Kollektivavtalade studiestöd är ekonomiska förmåner i form av: Kortvarigt studiestöd som ersätter del av inkomst upp till en vecka, kompletterande studiestöd som kompletterar del av inkomstbortfall om du beviljats omställningsstudiestöd (två terminer) samt förlängt studiestöd om du är tillsvidareanställd och använt det kompletterande studiestödet kan ekonomiskt stöd ges upp till fyra terminer.
  • Insatser och stöd vid anställningens avslut i form av aktiva omställningsinsatser, förstärkt stöd för arbetstagare vars anställning upphör på grund av ohälsa eller sjukdom och utökade insatser.
  • Ge ekonomisk trygghet under omställning till ett nytt arbete. 

Krislägesavtalet

Krislägesavtalet är ett avtal som tagits fram för att kunna användas i akuta krissituationer för att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner vid akut krisläge. Syftet med Krislägesavtalet är att ge en större flexibilitet om arbete, arbetstid och villkor och i gengäld förmånligare ersättningar för arbetstagarna. Krislägesavtalet omförhandlades och ändrades i juli 2021 med utgångspunkt till långvarigt krisläge. Krislägesavtalet är anpassat och ska fungera i olika kriser och krislägen som kan vara över tid med stärkt skydd för individen.

Skärpta regler ger medlemmar garanterad dygnsvila

Akademikerförbundet SSR har tillsammans med andra fackliga parter kommit överens med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR och Sobona om förtydliganden kring skyddsreglerna kring arbetstidsförläggning. Frågor och svar kring dygnsvila inom kommun och regionsektorn.

Läs även