Så här påverkar studentrådet

Studentrådet driver studentfackliga och högskolepolitiska frågor i olika former. Vårt arbete är mycket varierande och vi har stor möjlighet att självständigt utforma hur och vad vi vill arbeta med varje verksamhetsår.

Bland annat består vår verksamhet av att opinionsbilda, ordna möten med medlemmar samt att påverka inriktningen på det egna förbundet som Saco studentråd. Studentrådet väljs in på ett årsmöte varje år under våren och brukar bestå av sex till åtta förtroendevalda, varav en ordförande och en vice ordförande. Förutom ordföranden har även två ledamöter en plats i förbundsstyrelsen som är Akademikerförbundet SSR:s högst beslutande organ. 

Studentrådet har valt tre fokusområden för verksamhetsåren 2022/2023: Uppdrag välfärd, studenthälsan och normaliseringen av försämrade arbetsvillkor för studenter. Det råder en samstämmighet i styrelsen att dessa tre områden är oerhört viktiga att prata om och förändra till det bättre. Den närmsta tiden kommer styrelsen därför att på olika sätt försöka nå ut till de aktörer som kan påverka dessa frågor i ett försök att driva utvecklingen i en positiv riktning.  

  • Uppdrag välfärd 
    Studentrådet står bakom Akademikerförbundet SSR:s stora satsning med #10000fler kampanjen. Vi arbetar underifrån med att försöka sprida kunskap och skapa diskussion bland förbundets studentmedlemmar. Några av oss är dessutom aktiva och opinionsbildar genom att bland annat skriva debattartiklar i lokaltidningar. Vi ser att det inom socialt arbete finns ett stort behov av många fler som arbetar med förebyggande åtgärder och att dessa åtgärder ska vila på stark vetenskaplig grund.  
  • Studenthälsan 
    Studentrådet har under tidigare verksamhetsår lagt stort fokus på studenthälsan och det arbetet fortsätter det kommande året. Ambitionen är att göra en kartläggning på hur studenthälsan ser ut runt om i landet bland stora och små universitet och orter. Många studenter vittnar om stora skillnader och ibland tyvärr brister i studenthälsan. Detta är en oerhört viktig fråga som inte får bli förbisedd. Vi för en dialog med SULF (universitetslärarnas, forskarnas och doktorandernas fackliga organisation) för att diskutera vilka möjligheter de finns för universitetslärare att fånga upp studenter som far illa. 
  • Normalisering av försämrade arbetsvillkor 
    Inte sällan ges studenter som arbetar vid sidan om sina studier undermåliga och osäkra anställningar och arbetsvillkor. Vi ser en utbredning av prekarisering och gigifiering på arbetsmarknaden samt en ”inringningskultur” som inte minst drabbar studenter, unga och nyanlända. Detta är en utveckling som inte får normaliseras och därför vill studentrådet driva den här frågan. Konsekvenserna från att ständigt leva i osäkerhet kring ens arbetssituation och ekonomi kan vara förödande för en student. Studentrådet kommer att se över på vilka sätt det går att jobba med frågan. 

Läs gärna Studentrådets Flynn Norlin debattartikel om brottsförebyggande arbete här.

Medlemsdagen 

Varje år arrangerar studentrådet ett evenemang för våra medlemmar runt om i landet. I år kommer medlemsdagen infalla den 26 november i Lund. Vi kommer dels hålla ett panelsamtal som bygger på fokusområdet uppdrag välfärd och dels en föreläsning och workshop som bygger på fokusområdet om försämrade arbetsvillkor. Till panelsamtalet har vi bjudit in Marie Torstensson Levander, seniorprofessor med inriktning mot kriminolog, och Michael Tärnfalk, forskare med inriktning mot barn/unga med brottsligt beteende. De kommer utifrån olika perspektiv diskutera ungdomskriminalitet och spänningen mellan repression och förebyggande arbete. Roland Paulsen kommer sedan tala om utbredningen och normaliseringen av otrygga anställningar på arbetsmarknaden och hur studenter påverkas av denna utveckling."

Du som är student är varmt välkommen på medlemsdagen. Är du dessutom intresserad av vad det skulle innebära att ha ett förtroendeuppdrag i studentrådet berättar vi gärna mer.

Karim Mohammadi, Studentrådet