Ekonomi stoppar socialtjänsten från att omhänderta barn

Nu rekryteras barn så unga som 11–14 år till att utföra gängens sprängningar runt om i landet. Barnen är själva brottsoffer och måste skyddas av samhället. En undersökning bland socialsekreterare gjord av Novus tillsammans med Akademikerförbundet SSR visar att kommuner väntat med tvångsomhändertagande på grund av kommunernas ekonomi.

  • Det är en katastrof att kommunerna inte har ekonomi nog att lösa uppgiften. Det är ohållbart att kommunerna inte sätter in rätt insatser och försöker runda lagen för att budgeten är för liten. Vill staten göra något vettigt kan de akut ta över delar av kostnaden för omhändertagande och placeringar, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR

10 procent av tillfrågade socialsekreterare har varit med om att man väntat med att ingripa enligt lagen om omhändertagande av unga (LVU) en eller flera gånger.

En av fem (20 procent) socialsekreterare har varit med om att det beslutats om andra insatser än den mest lämpliga på grund av bristande ekonomi i kommunerna.

Akademikerförbundet SSR anser att staten måste ta över en större del av finansieringsansvaret för placeringar i detta akuta läge.

  • Det blir tydligt för oss att kommunerna väntar med att göra insatser för att hålla nere kostnaderna. Det gäller också de ungdomar som riskerar att rekryteras in i gängen för att spränga en port, säger Fredrik Hjulström socialpolitisk chef Akademikerförbundet SSR

Idag finansernas Statens institutionsstyrelse (SiS) till mer än hälften av kommunerna som har placeringar, till knappt hälften av staten. Att kommunerna finansierar statlig verksamhet sticker ut gentemot övriga statliga myndigheter. HVB-hemmen finansieras helt av kommunerna och dess socialtjänst.

  • Ett stort problem idag är eftervården. En 14 åring som varit på SiS eller HVB-hem får inte alltid det stöd från socialtjänsten som de har rätt till och behov av efter placeringen. Risken är att bra resultat från SiS och HVB försvinner om ungdomarna inte ges rätt hjälp när de kommer hem, säger Fredrik Hjulström.

Det finns brister i kvaliteten och kontrollen av både SiS och HVB-hemmen. Här krävs bättre kontroller, uppföljningar och högre kompetens hos personalen.