Har vi inte lokalfackliga måste partsmodellen ändras

”När MBL kom ville man flytta inflytandet så nära människor som möjligt. Finns det inte ett lokalt fackligt arbete faller grundtanken med lagen”. Det säger Jonas Nordling, tidigare ordförande för Journalistförbundet och som har skrivit boken ”Den svagaste länken” om fackets lokala organisering. Hör honom i höstens första avsnitt i Samhällsvetarpodden. 

Varför skrev du en bok om det lokala fackliga arbetet?

- Jag har varit fackligt aktiv i tre decennier. När jag sedan slutade engagera mig fackligt och jobbade som journalist i stället hörde många av sig och sa att det var så svårt att hitta lokalt fackligt förtroendevalda. En förläggare tyckte att jag borde skriva en bok om det och så blev det, inleder Jonas Nordling.

Hur ser det lokalfackliga arbetet ut, enligt dig?

– Anders Kjellberg, professor i sociologi har tagit fram färska siffror som visar att det har blivit 100 000 färre lokalfackliga på 20 år. Med tanke på att antalet i arbete har ökat under samma tid borde också antalet lokalfackliga ha ökat. Detta borde vi fokusera på och inte bara på facklig organisationsgrad. Vi borde fråga oss vad den utvecklingen betyder det för den svenska modellen och ha en idé om vad vi gör åt det, förklarar Jonas.

Hur påverkar den här utvecklingen partsmodellen?

– Den lagstiftning vi har nu, som MBL, LAS och förtroendemannalagen bygger på att vi har lokalfackliga, ungefär som det såg ut på 60-talet när de lagarna grundlades. Så ser det allt mindre ut. Men om vi inte längre har massor med lokala förtroendevalda måste systemet ändras.

– Det lokala fackliga arbetet är nödvändigt om vi ska ha den lagstiftning vi har idag. När MBL kom ville man flytta inflytandet så nära människor som möjligt. Det behövs en kader som löpande tar de fackliga striderna i vardagen. Det är där, lokalt, som den fackliga diskussionen ska tas och det är där den svenska modellen ska fungera. Finns det inte ett lokalt fackligt arbete faller grundtanken med MBL, fortsätter Jonas.

Vad har MBL blivit, enligt dig?

– MBL har i stället blivit en skyddslag där man måste förhandla innan man kan verkställa olika beslut. I stället för att vara en lag som skapar inflytande och delaktighet på arbetsplatsen, har den blivit ett förhandlingsinstrument för att uppnå andra saker.

Beskriv det lokala fackliga arbetet?

– Jag vänder mig emot att man ska sälja in det lokala fackliga arbetet som roligt. Det är det sällan. Det är utvecklande och utmanande och skapar mycket kamratskap. Det lokalfackliga arbetet innehåller också tråkiga saker. Men mest av allt består det av massor med kreativ problemlösning och hantverk. Det vill jag slå ett slag för, säger Jonas

Vad behöver facket göra för att bli starkare?

– Alla förbund har sina utmaningar. En del vertikalförbund har blivit för stora för att vara snabbfotade. Andra förbund är för små för att spela roll. Många fackförbund fokuserar på medlemsrekrytering. Men allt kan inte handla om det. Det är därför jag döpt boken till ”Den svagaste länken”. Styrkan i ett fackförbund kommer ur att ha en stark lokal facklig organisering, avslutar Jonas.

Det och mycket mer kan du höra i veckans Samhällsvetarpodden. Förbundets samhällspolitiska chef Ursula Berge ställer frågorna.