LUF-ordförande: Partsmodellen är jätteliberal

Det har varit turer fram och tillbaka om partsmodellen kontra lag för liberalerna. Men för nuvarande LUF-ordförande är det inte ett dugg konstigt att säga att det är väldigt liberalt att arbetare organiserar sig och att facket finns. Lyssna på Romina Pourmokhtari, som är Liberala ungdomsförbundets ordförande. I veckans Samhällsvetarpodden. 

Du skrev en tweet nyligen att det är jätteliberalt att arbetare organiserar sig. Vad fick du för reaktioner?

- Det var lite oväntat att jag fick så himla positiva reaktioner. Jag tyckte det var självklart egentligen. Men det var nog länge sedan någon ordförande för ett ungdomsförbund till höger sa något positivt om facket. Det är ju lite synd att det är så anmärkningsvärt. Allt är så överdrivet polariserat, inleder Romina Pourmokhtari.

Vad tänker liberaler generellt runt den svenska partsmodellen?

- Det blir ett felgrepp när man tycker att det är jätteliberalt att vara emot facket. Att motarbeta fackföreningsrörelsen bara för att, tycker vi är fel. Det är väldigt bra att fackföreningsrörelsen bidrar till balans på arbetsmarknaden. Men vi tycker inte att parterna tar sitt ansvar fullt ut när fler faktiskt nu måste komma in på arbetsmarknaden. Där måste politiken ligga på, fortsätter Romina.

Hur ser du på partsöverenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK med flera?

- Det är ett tydligt exempel på att parterna har tagit ansvar och de har större bredd och större tyngd än Toijer-utredningen. Men det har tagit väldigt lång tid. Arbetsmarknaden är i extremt stort behov av att öppna upp sig för fler och få till mer rörlighet, säger Romina.

- Plockar man bort Januariavtalet och regeringskriser så hade det varit uppenbart att alla tycker att det är jättebra att parterna kommer överens själva. Men en förutsättning för att inte politiken ska gå in och påverka är att parterna tar ett större ansvar för hela samhället.

Hur tänker du runt semidispositiviteten i tex turordningsreglerna? Hur liberalt är det?

- Ur ett ideologiskt resonemang är det fullt rimligt. Om politikerna kan dra sig undan är det bara bra. Det är alldeles för många politiker som försöker stifta lagar. Vi i LUF försöker få bort lagar. Det är liberalt att avtal gäller före lag. Men i vissa fall behövs lagen, förklarar hon.

Sedan drämde du till med en text ur den liberala filosofen Friedrich Hayeks ”Frihetens grundvalar” där det stod att han tyckte att facket också gör värdefulla saker. Varför gjorde du det?

- Jag är lite trött på när killar i tweed talar om att jag inte skulle vara liberal. Då lägger jag ut en skärmdump från ”Frihetens grundvalar” på Twitter. Det ligger inte djupt i liberalismen att vara emot facket. Jag ville bara förklara det, avslutar Romina Pourmokhtari.

Det och mycket mer i veckans Samhällsvetarpodden. I vanlig ordning ställer förbundets samhällspolitiska chef Ursula Berge frågorna.