”Omställning under arbete är ju en supercool grej”

poddbild

 ”Omställning under arbete är ju en supercool grej om man får det att fungera. Att anställda som har ett jobb kan få möjlighet att utvecklas och karriärutveckla tror jag är världsunikt.”. Så beskrivs delar av Trygghetsöverenskommelsen av Lotta Stern som är VD för tankesmedjan Ratio och som nyligen har gett ut forskarantologin ”Den svenska modellens framtid”. I årets första Samhällsvetarpodden.

Hur väl fungerar den svenska partsmodellen?

- Vi som har skrivit antologin tycker att den svenska partsmodellen fungerar väl. Det har den gjort sedan 1995 på alla möjliga olika sätt. Det finns områden på svensk arbetsmarknad där modellen funkar extremt väl. Men det finns andra branscher där det är konflikter och man har olika åsikter, säger Lotta Stern inledningsvis.

Och i internationell jämförelse?

- Det är så lätt att bli hemmablind och väldigt kritisk, men den internationella utblicken gör en väldigt ödmjuk inför den svenska partsmodellen. Den funkar väldigt väl i internationellt perspektiv.

Hur är det att forska om den svenska partsmodellen?

- En slutsats jag har dragit är att det finns mycket mer samsyn än vad man kan tro. Sedan skramlar man i media. Till viss del har man olika målbild, men sedan har man ju mycket gemensamt. Det är bra för båda parter om det går bra för företaget och Sverige. Det finns ett motsatsförhållande, men också mycket som förenar. Det blir tydligt när EU blandar sig i. Då ställer sig arbetsgivare och fack på samma sida mot det yttre hotet. förklarar Lotta Stern.

Vad tänker du runt politikens roll kopplat till partsmodellen?

- Det finns politisk samsyn om att parterna ska sköta detta. Men ibland behövs den politiska påtryckningar för att saker ska hända. Såväl Saltsjöbadsavtalet som den nya Trygghetsöverenskommelsen har ju skett under lagstiftningshot. Politiken har en roll, inte minst för dem som inte omfattas av modellen. Även de ska ha ordning och reda på arbetsmarknaden.

Trygghetsöverenskommelsen är något nytt

- Det vi ser nu är motsatsen till lagstiftningshot. Trygghetsöverenskommelsen föregick av ett lagstiftningshot, men parterna vände det och nu trycker ju parterna staten framför sig i form av principöverenskommelsen som blev omställning för alla och livslångt lärande. Det är något alldeles nytt, förklarar Lotta Stern.

Omställning under arbete är en supercool grej

- Omställning under arbete är ju en supercool grej om man får det att fungera. Att anställda som har ett jobb kan få möjlighet att utvecklas och karriärutveckla tror jag är världsunikt.

Det och mycket om vilket betyg partsmodellen får i olika delar, samt om strejkrätten, EUs syn på den svenska partsmodellen och mycket mer kan du höra i veckans Samhällsvetarpodden. Ursula Berge ställer frågorna.

Ratios lanseringsseminarium för antologin går att titta på i efterhand här och boken går att beställa här.