Skyddsombud! Tack för era svar – så här tycker ni

Vi har aldrig varit så här många skyddsombud i förbundet – cirka 1 600 personer! I slutet av 2023 ställde vi en enkät till er som är skyddsombud – och här nedanför kan ni se hur ni svarade. Under året kommer det bli mer utbildning och handledning – precis som ni önskar.

Författare: Daniel Hjalmarsson, utvecklingsstrateg på Akademikerförbundet SSR

Enkäten 2023 var i grunden ett kongressuppdrag. Ni som är skyddsombud är engagerade och tydliga i era önskemål om stöd via utbildningar, handledning och behov av rådgivning i kniviga situationer. Arbetsmiljöfrågor ligger dessutom i toppen på listan av aktuella ämnen i Rådgivningen.

Majoriteten kvinnor

I svaren kunde vi, som vanligt, utläsa att majoriteten är kvinnor, anställda i offentlig sektor och att många kombinerar rollen som skyddsombud med att vara fackligt förtroendevald. Vi kan se en delad grupp i termer av att vara ny eller gammal i sitt uppdrag. Många som svarat på enkäten har haft skyddsombudsrollen i mindre än två år, men många svarar också att de haft rollen i mer än fem år.

Samarbetet med arbetsgivaren funkar oftast bra

I enkäten får vi veta lite mer om hur ni som är skyddsombud uppfattar att det fungerar ute i verksamheterna:

  • De flesta skyddsombud bjuds in till samverkan/skyddskommitté som sig bör 
  • De flesta tycker att samarbetet med arbetsgivaren fungerar bra 
  • De flesta erbjuds utbildning, men samtidigt så sägs det vara långt mellan tillfällena  
    – varför det stöd som vi som facklig organisation kan ge möter deras behov snabbare. Det är viktigt med utbildning tidigt i uppdraget.
  • De flesta anser att arbetsmiljöfrågorna är högt eller mycket högt prioriterade hos arbetsgivaren...

… men samtidigt vittnar våra skyddsombud om utmaningar och risker i våra medlemmars verksamhetsområden. Möjligheten till återhämtning, samt brister i balansen mellan krav och resurser är återkommande problem. Underbemanningen – kompetensbristen – görs synlig även här.  

Alltför många skyddsombud upplever att de kommer in för sent i processer som handlar om ombyggnationer och omorganisationer. Då kan vi ana att riskbedömningarna blir därefter. 

Arbetsmiljöverkets fadäs 

Ett annat problem som sticker ut – som jag tror hänger ihop med Arbetsmiljöverkets genomklappning när det gäller föreskrifterna om arbetsanpassning – är att mellan 10-15 procent av skyddsombuden säger sig ha nekats att delta i individärenden under de senaste två åren – något som inte är okej. Senaste halvåret visar dock att siffran har avtagit, vilket är bra.

Bakgrunden är att Arbetsmiljöverket plötsligt gick ut med ett förtydligande om att skyddsombud ska arbeta på gruppnivå och inte bistå enskilda arbetstagare, som i fallet med stöd i arbetsanpassning. Som vi kan se i enkäten så nekades skyddsombud från att delta. Förbundet gick aldrig ut med den informationen, vi var helt övertygade om att myndigheten hade fel. Vilket senare visade sig vara rätt, och myndigheten pudlade. Men konsekvenserna svider. Det kan finnas arbetstagare som inte fick det stöd som de egentligen hade rätt till. Den skulden ligger på Arbetsmiljöverket. 

Nya regler när vi blickar framåt 

Vi kan se att våra skyddsombud är välinformerade. Det visar sig att mer än hälften känner till att Arbetsmiljöverket håller på att se över regelverket. Vi får ju en ny förskriftsstruktur from 1 januari 2025. Vi kommer med mer information om vad det innebär under året. Så länge kan du läsa mer om förändringarna här.

Mer utbildning och handledning på gång

Nästan alla skyddsombud som svarat vill ha mer handledning och oftare. Under 2024 dubblerar vi därför antalet handledningstillfällen under lunchtid för våra skyddsombud. Det är ett bra forum för att få fokusera på ett ämne, att få bolla frågor och att erfarna rävar möter nyvalda. En bra mix och ett bra format.

Ni önskade också mer utbildning och fler utbildningstillfällen – också det kommer under året.

Flera matnyttiga tankar och idéer om verktyg, checklistor och liknande är också efterfrågat. Det ska vi tänka i nyhetsbrev framöver. Samtidigt vill jag lyfta fram det som förbundet gör inom samarbetet hos våra partsgemensamma organisationer Suntarbetsliv, Partsrådet och Prevent. De verktyg, checklistor och stödmaterial som tas fram i dessa forum är guld värda!  

En sista siffra som jag tar med mig är att hela 89% av alla som svarade på enkäten säger att de tycker att stödet som förbundet ger är bra eller till och med mycket bra. Det är ett beröm som förpliktigar. 

Daniel Hjalmarsson, utvecklingsstrateg på Akademikerförbundet SSR