Vi kräver demokrati i Myanmar

Förbundet har idag överlämnat en skrivelse till Burmas ambassad där vi kräver att militären drar sig tillbaka, att de politiska fångarna släpps fria och den demokratiska processen får fortsätta. 

Den 1 februari tog militären makten i Myanmar, strax innan det nyvalda parlamentet skulle installeras efter höstens demokratiska val där National League of Democracy (NLD) vann en mycket tydlig majoritet. Vid militärkuppen fängslades presidenten Win Myint och Aung San Suu Kyi tillsammans med ett hundratal politiker.

Med anledning av den mycket allvarliga situationen i Myanmar, har förbundets ordförande Heike Erkers tillsammans med ordföranden för de andra PSI Sverige-förbunden överlämnat en skrivelse till Myanmars ambassad (se dokumentet längst ner på denna sida). Vi kräver att de politiska fångarna villkorslöst friges, vi kräver respekt för mänskliga rättigheter, vi kräver fackliga fri-och rättigheter och vår förhoppning är att demokratin ges en möjlighet att utvecklas och stärkas.

Idag deltar vi också i Global Unions kampanj för att väcka uppmärksamhet kring militärkuppen, frige politiska fångar och återupprätta demokrati i Myanmar.  Klockan 14:30 CET ska det skramla ordentligt på sociala medier!

Protester och strejk

De folkliga protesterna efter militärkuppen är stora och gatorna är fyllda av tusentals burmeser som protesterar. I många sektorer protesterar och strejkar arbetstagare, bland annat inom offentliga verksamheter som sjukhus, energisektor, transportsektor och statlig förvaltning. Vi har de senaste dagarna tyvärr mottagit flera rapporter om hur fackligt aktivas rättigheter kränks och om hur arbetstagare trakasseras och fängslas. Om detta har både BBC och Al Jazeera rapporterat och Debbie Stothard som är grundare av ALTSEAN Burma.

Myanmar styrdes under många år av en hårdför militärdiktatur. Politiska och fackliga aktivister förföljdes och fängslades. Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi var tvingad i husarrest. 2015 vann NLD en jordskredsseger. Valresultatet 2015 innebar starten på det mödosamma arbetet mot demokrati med en folkvald regering i ledningen. Ett mödosamt arbete där också den demokratiskt valda regeringen tyvärr visat brist på respekt för mänskliga rättigheter i och med militärens förföljelse av folkgruppen Rohingyerna. Vår förhoppning är att trycket på Myanmars militär blir så starkt att den demokratiska processen ska få fortsätta, politiska fångar släpps fria och det demokratiskt valda parlamentet installeras.

Förbundets engagemang 

Akademikerförbundet SSR har varit engagerade i Burma sedan 2010. Stödet har fortsatt även efter demokratirörelsens och Aung San Suu Kyis valseger. Tillsammans med Palmecentret samarbetar förbundet i ett projekt som stöder och utbildar kvinnliga ledare och vår lokala partner är Alternative Asean Network for Burma (ALTSEAN). Läs mer om det arbetet i bloggen från Nätverksmötet 2016 och om insamlingen till stöd för flyktingar från Myanmar

Här kan du läsa mer om Akademikerförbundet SSR:s internationella arbete och engagemang