Det här stressar akademiker – ny rapport från Saco

Allvarlig kvinna

68 procent av akademikerna anser att de har en för hög arbetsbelastning – och många stressas av onödiga arbetsuppgifter. Läs om det viktigaste i rapporten och ta del av tipsen på hur du kan använda den i ditt uppdrag som skyddsombud.

Hög arbetsbelastning, att ha för mycket att göra, kan såklart skapa mycket stress – men andra saker kan också påverka arbetsmiljön negativt.

I Sacos nya rapport beskriver många att onödiga arbetsuppgifter – som handlar om annat än det man är anställd för att göra – upplevs som stressande. Otydliga förväntningar är en annan faktor som stressar. 

Ett exempel på en onödig arbetsuppgift – som säkert många kan känna igen sig i – är att behöva registrera uppgifter i flera olika it-system, eftersom de inte kommunicerar med varandra.

Faktum är att forskning visar att upplevelsen av att inte hinna med sina ”riktiga” arbetsuppgifter är mer stressande än arbetsbelastningen i sig. Många akademiker upplever också att deras uppdrag är otydligt och att de inte får hjälp av sin chef av prioritera bland arbetsuppgifterna.

Vad kan du som är skyddsombud göra?

  • Hur ser det ut på er arbetsplats? Lyft fram hur det ser ut på er arbetsplats för arbetsgivaren och hämta stöd i Sacos rapport i dialogen.
  • Gör en digital skyddsrond! Första steget till en fungerande arbetsmiljö kan vara en digital skyddsrond där ni får syn på problem och hittar lösningar. 

Ta hjälp av Sunt arbetslivs verktyg Digironden!

Sacos rapport i siffror

  • De flesta akademiker, 82 procent, tycker att deras jobb är stimulerande och intressant och de är på det stora hela nöjda med jobbet. 
  • Men de flesta, 68 procent, anser också att de har en stor arbetsbelastning och alldeles för mycket att göra. 
  • 39 procent av alla akademiker uppger att de varje vecka är tvungna att dra in på luncher, arbeta över eller ta med jobb hem.
  • Fyra av tio akademiker upplever att andra arbetsuppgifter tar för mycket tid från det som man huvudsakligen är anställd för att göra inom sitt yrke. 
  • 44 procent tycker inte att det är tydligt vad arbetsgivaren förväntar sig att de ska uppnå i sitt arbete.
  • Idag får tre av tio akademiker för det mesta inte eller aldrig hjälp av sin chef med att prioritera arbetsuppgifter när det är mycket att göra.

Läs mer och ta del av hela rapporten från Saco här!