LAS-förhandlaren: ”Detta är som ett nytt Saltsjöbadsavtal”

Hur var stämningen inne i rummet när Las-överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv slöts? Varför hoppade LO av och hur viktigt är det här? Lyssna på Camilla Frankelius, som förhandlade för PTK. I veckans #Samhällsvetarpodden.

När politikerna kom med Januariavtalets skrivning om arbetsrätten - vad tänkte du då?
- Den var lite överraskande, men ändå väntad. Jag tror inte att politikerna visste vad de gav sig in på. Den överenskommelse de hade gjort hade kunnat få enorma konsekvenser på arbetsmarknaden. Man rycker bort anställningstrygghet för en del, men glömmer bort andra delar som måste finnas för att väga upp. Det var en väldigt stor oro, inleder Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, som förhandlade för PTK.

Vad tänker du runt det politiska tryck ni utsattes för?

- Vi är vana att förhandla och vi skapar ofta ett tryck själva. Det här är en väldigt viktig fråga för arbetsmarknaden och vi parter har länge velat förhandla detta. Arbetsmarknadens framtid låg på våra axlar. Det politiska trycket hjälpte till. Vi var tvungna att komma framåt. Men politiskt spel tog tyvärr över ibland, fortsätter Camilla Frankelius.

Vad var dina tankar om den statliga utredningen, ofta kallad Toijer-utredningen, som hängde över er under förhandlingarna?

- Jag tror inte att alla förstod hur stora förändringar det hade blivit om den hade blivit verklighet. Den blev mycket, mycket värre än vad någon trodde. Det var helt andra och mycket tyngre frågor som den tog upp. Och där fanns ingenting som kunde balansera upp den enskilda individens rätt på arbetsmarknaden. Jag blev förvånad över att den var så obalanserad. Kompetensutvecklingen var en nullitet, som jag ser det.

Hur kan man jämföra den här överenskommelsen med Saltsjöbadsavtalet?

- Vi har tagit ett väldigt stort grepp på arbetsmarknaden som man kan ha nytta av lång tid framöver. Det här avtalet är verkligen i dignitet som Saltsjöbadsavtalet!

Alla pratar om turordning och regler vid uppsägning. Men vad tycker du mer är viktigt i överenskommelsen?

-  Förändringarna i omställning är väldigt stora. Nu ska man kunna kompetensutveckla sig även under anställning. Men även förändrade regler vad det gäller visstid, hyvling och omställning är stora förbättringar för svensk arbetsmarknad, avslutar Camilla Frankelius.

Du kommer också att få höra om vad som hände inne i förhandlingsrummet, hur stämningen var och när PTK och Svenskt Näringsliv fick veta att LO tänkte säga nej. Det och mycket mer i veckans Samhällsvetarpodden. I vanlig ordning ställer förbundets samhällspolitiska chef Ursula Berge frågorna.