Skapa balans i arbetslivet

Nytt år, nya rutiner? Nja. Även om ett nytt år för många kan innebära en nystart, är det mycket från 2020 som vi tar med oss in i 2021. I en tid då många fortsätter arbeta hemifrån, är det viktigare än någonsin att finna balans i arbetslivet. 

När klockan slog tolv den 31 december och ett nytt år tog sin början, kvarstod en sak för många: distansarbetet. Medan många trivs bra med att kunna jobba hemifrån  med ökad flexibilitet och förenklat livspussel har det för andra inneburit en stor utmaning när den sociala interaktionen med kollegor försvinner. Bristen på rutiner kan leda till att många arbetar för mycket eller för lite och att arbetet kan ta allt större plats i hemmet och inskränka återhämtningstiden. Det säger Linda Widar, arbetsmiljöforskare vid Gävle Högskola.

Personlighetsdrag avgör hur vi trivs med hemarbetet  

Men hur kommer det sig att vissa älskar att jobba hemifrån medan andra vantrivs? En del tyder på att det har med personlighetsdrag att göra, och lite otippat verkar extroverta personer trivas bättre med distansarbetet än introverta. Skälet till detta är bland annat att extroverta personlighetstyper tenderar att hålla igång fler relationer utanför arbetsplatsen än introverta. Läs mer om detta här

Vikten av en god arbetsmiljö

Oavsett om du tillhör de som trivs med distansarbetet eller mår bäst när du är på kontoret, är en gemensam utmaning med hemarbetet att få till en bra arbetsmiljö som fungerar i längden. På Suntarbetslivs hemsida hittar du tips och information om hemarbete, oavsett om du är medarbetare, chef eller skyddsombud. Även Prevent har sammanställt tips och råd vid distansarbete. Verktygen som finns hos Suntarbetsliv och Prevent har Akademikerförbundet SSR arbetat fram tillsammans med andra organisationer. 

En god arbetsmiljö är dock inte bara relevant om du arbetar på distans. Hur en arbetsplats är utformad är högst relevant, och sedan 1 januari 2021 har Arbetsmiljöverket tagit fram en reviderad föreskrift om arbetsplatsens utformning. Föreskriften lyfter bland annat fram vikten av att skapa arbetsplatser som är tillgängliga för alla, så att så många som möjligt kan använda arbetsplatsen på lika villkor vilket ligger i linje med förbundets projekt Universell Utformning av Arbetsplatser, UUA. Ta del av en kortfattad genomgång av vad som är nytt här och läs eller ladda ner den reviderade föreskriften här

Våga sätta gränser och ta hand om dig själv

Även om möjligheten att arbeta på distans medfört att många får mer tid över till privatlivet och har enklare att få ihop livspusslet, har gränsen mellan arbete och fritid blivit suddigare. På grund av det är det viktigare än någonsin att sätta gränser och finna balans. Vill du testa hur din situation ser ut och få tips på hur du skapar en bättre balansen mellan arbetsliv och privatliv? Gör Balansguiden på Prevents hemsida  en guide både för dig som jobbar hemma och för dig som gör jobbet på jobbet. 

På Suntarbetslivs hemsida hittar du mer på ämnet, och får hjälp med att motverka och hantera stress.

5 tips till dig som arbetar hemifrån

1. Skapa rutiner. Kanske handlar det om att kliva upp samma tid varje morgon eller inleda och avsluta dagen med en promenad? 

2. Planera din dag. Om du inte har tillgång till samma överblick hemma som du brukar ha på din arbetsplats, är det viktigt att du avsätter lite tid för planering. Skriv ner allt du behöver göra och när du behöver göra det. På så vis minskar du onödig stress. När du har planerat klart kanske du ser att du till och med kommer hinna ta en löptur eller en nypa luft på lunchen, vilket med stor sannolikhet kommer göra din eftermiddag både piggare och mer effektiv. Vänta med privatlivet till efter arbetstid. Tvätten, soporna och disken kan vänta.

3. Variera mera! Växla mellan att sitta, stå och om möjligt: byt plats mellan skrivbord, köksbord och soffa. Använd strykbrädan som ståbord under perioder, använd kartonger eller gamla uppslagsverk att placera datorn på för att få rätt höjd på kameran. Tänk på att ha ljus framifrån och inte bakifrån för bättre tillgänglighet för deltagarna i mötet.

4. Skapa en jobbzon, om det är möjligt. Försök annars att plocka undan jobbet när du inte jobbar. Tänk på att vara klädd för jobbet i jobbzonen. Pyjamasbyxor i alla ära, men signalvärdet till dig själv är viktigare än vad du kanske tror.

5. Håll daglig kontakt med dina kollegor. Inled med morgonmöte, eller varför inte fika digitalt? 

Bonustips!

Om du inte redan har, införskaffa lurar till mobilen. Kanske kan du ta ett telefonsamtal samtidigt som du tar en promenad, bara hämtar luft eller tankar dagsljus. Ett eller flera samtal – kort eller lång tid ute?