Att leda med tillit – Vad innebär det? - Svensk Chefsförening

Foto: Theresia Viska

Välkommen till en digital föreläsning för dig som chef om tillit och tillitsbaserad styrning och ledning. 

Tillfällen

Allt fler tycker att det behövs en mer tillitsbaserad styrning och ledning som ger utrymme för samarbete och omdöme för att klara svåra och komplexa uppdrag. Men vad innebär det och passar det i välfärdens verksamheter? Hur gör man och vad krävs för att skapa mer tillit i både styrning och leding? Går privat sektor före? Kan idéburna organisationer jobba så? Flera offentliga verksamheter säger att man ska arbeta mer tillitsbaserat, men samtidigt finns stora krav på återrapportering, system för kontroll och behov att följa upp hur offentliga resurser används.

Administrationen för att kontrollera och styra har vuxit och utrymmet för professionen att verka, utveckla och samarbeta utifrån sin kompetens och erfarenhet blir mer och mer begränsad av modeller och manualer. Kanske ser vi en reaktion mot detaljstyrningen och en ökad insikt att kvalificerade medarbetare måste få utrymme och det krävs rätt förutsättningar för att arbeta mer tillitsbaserat. Leda med tillit är också titeln på den forskarantologi som Akademikerförbundet SSR och Svensk Chefsförening har gett ut, du hittar den här

Tillit i ledning och styrning handlar om hur styrningen kan förändras, förenklas och förtydligas, men också om utrymmet för det verksamhetsnära ledarskapet och dialogen mellan den strategiska och den operativa nivån. Det krävs en god kultur där medarbetare kommer till sin rätt och inte avstår från att agera för att de är rädda för att göra fel. I detta seminarium får du grunderna i tillitsbaserad styrning och ledning, men också några exempel på hur man arbetar med mer tillitsbaserad styrning och ledning.

Mer tillit är viktigt för att använda resurserna rätt och nå goda resultat i komplexa verksamheter och uppdrag. Lyssna gärna på vår Chefspodd där Tillitsdelegationens fd ordförande Laura Hartman medverkar. Klicka här för att komma till avsnittet! 

Seminariet leds av vår chefsstrateg Hanna Broberg

Datum och tid: 22 januari klockan 09.00-10.00 

Plats:Digitalt via Teams

Anmälan:Anmäl dig här senast 21 januari

Har du frågor? Kontakta Zara Hammarberg 

Varmt välkommen! 
Svensk Chefsförening