Att söka jobb som student

Bild

Att söka jobb för dig som är student kan se olika ut beroende på studier, vilket land du söker jobb i och vilket typ av jobb du söker. Det kan vara en utmaning, särskilt på en konkurrenskraftig arbetsmarknad. Men det finns steg du kan ta för att öka dina chanser att hitta det jobb du söker. I det här inlägget kommer jag att gå igenom tre faser i processen och dela med mig av tips och rekommendationer för att sticka ut under varje fas.

Söka jobb / hitta jobb

Den första fasen är att hitta jobb! Det finns många olika sätt att göra det på. Det allra vanligaste är att man använder sig av jobbsajter, det är även där de flesta jobb annonseras ut. De vanligaste sidorna att hitta jobb på är:

  • Indeed
  • Glassdoor
  • Arbetsförmedlingen
  • Linkedin

Vart du väljer att söka jobb beror på vad för jobb du är intresserad av. Om du är intresserad av att jobba internationellt är det bra att du använder dig av sidor som erbjuder internationella jobb såsom Linkedin och Glassdoor. Söker du jobb i Sverige är arbetsförmedlingen en bra sida att hitta jobb på. För att öka chansen att hitta jobb, rekommenderar jag att du söker jobb på flera olika jobbsajter och inte bara begränsar dig till en. Om du redan vet vilken sektor du vill jobba inom eller om du är intresserad av ett visst företag, rekommenderar jag att kolla in deras webbplats. Många företag publicerar sina lediga jobb på den egna webbsidan och på Linkedin.

Andra sätt att hitta jobb på är att delta på karriärdagar på universitet och högskolor. Många universitet håller karriärdagar där företag som söker studenter till arbetsmöjligheter bjuds in. Förutom företagen brukar det även erbjudas rådgivning kring att söka jobb på plats. 

För att sammanfatta finns det många olika sätt att hitta jobb på som student. Det är bra att undersöka alla alternativ för att hitta jobb som passar ens kvalifikationer och intressen.

Skicka in dokument – CV, Personligt brev, Linkedin

Den andra fasen i jobbsökningsprocessen är att skicka in dina dokument (CV och personligt brev) samt att dela din Linkedin-profil. När du skriver ditt CV och personliga brev är det viktigt att anpassa dem till den specifika tjänsten du söker. Ditt CV bör tydligt visa dina erfarenheter och kvalifikationer för tjänsten, medan ditt personliga brev ger dig möjlighet att visa vad du kan bidra med till arbetsplatsen. 

Ett effektivt CV består av en bra layout som inkluderar dina relevanta erfarenheter samt där du betonar det som är mest relevant för jobbet. När det gäller ditt personliga brev bör du ha en introduktion som tydligt visar varför du är intresserad av tjänsten. Här är det viktigt att berätta om dina erfarenheter som är mest relevanta för tjänsten och vad du kan bidra med. Använd gärna konkreta exempel.

När det kommer till Linkedin är det viktigt att du har en sammanfattning som fångar intresse. Den ska vara kort men kraftfull. Var gärna aktiv på plattformen, detta genom att integrera med andra via kommentarer eller att gilla inlägg som är relevanta för dig och din bransch. Linkedin är ett superverktyg för rekryterare. Om du vill öka dina chanser att jobben kommer till dig, rekommenderar jag att använda sökord i din profil, många rekryterare hittar kandidater via sökord på Linkedin.

För att sammanfatta är det viktigt att anpassa ditt CV och personliga brev för varje ansökan, detta genom att betona erfarenheter och färdigheter som är relevanta för det jobb du söker. Din Linkedin bör alltid vara uppdaterad och levande. Bygg upp ditt nätverk genom att integrera med andra och genom att ansluta dig till relevanta grupper. 

Om du är intresserad av att lära dig mer om hur man skriver ett CV och personligt brev samt hur man optimerar sin Linkedin profil kommer det hållas två digitala workshops på temat. Läs gärna mer eller anmäl dig via: https://akademssr.se/evenemang/digital-workshop-sa-skriver-du-ett-bra-cv  

Intervju / Uppföljning

Den sista fasen är intervjun. En intervju kan vara svår att förbereda sig inför. Ett sätt att förbereda för intervjun är att undersöka företaget och rollen du söker. Det kan du göra genom att kolla igenom deras webbsida eller sociala medier.

Ett annat sätt att förbereda sig är att förstå rollen. Läs gärna igenom jobbannonsen igen och noggrant, notera vilka kvalifikationer och egenskaper som efterfrågas. Försök att tänka ut några exempel från dina erfarenheter som visar på dessa kvalifikationer.

Slutligen förbered frågor till rekryteraren. Det kan vara frågor om verksamheten, kultur, karriärmöjligheter eller allmänna frågor om rollen.

Du kan bli inkallad till antingen ett digitalt möte eller ett möte på plats. Oavsett vilken typ av intervju det är är det viktigt att komma i tid och gärna vara där några minuter tidigare. Under intervjun finns det många saker att vara uppmärksam på;

  • var noga med ditt kroppsspråk
  • se gärna intervjuaren i ögonen
  • visa självförtroende

Du kan få frågor du inte är förberedd på. Min rekommendation då är att lyssna uppmärksamt på frågorna och ta dig tid att tänka igenom dina svar. När du väl besvarar frågorna gör det tydligt och specifikt. Fokusera gärna på dina erfarenheter som är relevanta för jobbet.

För att sammanfatta är det viktigt att komma förberedd. Detta genom att förstå rollen och arbetsplatsen man är intresserad av. Under intervjun är det viktigt att visa intresse för företaget och jobbet. Det kan du göra genom att ställa frågor om företaget och positionen.

Efter intervjun får du oftast höra från företaget om de vill gå vidare med dig eller inte. Om du inte har hört från företaget efter en vecka eller två kan det vara en bra idé att ringa ett telefonsamtal för att visa att du är intresserad av tjänsten.

Till sist är det viktigt att komma ihåg att processen kan variera mellan olika företag och branscher därför är det alltid bra att göra sin research för att veta vad som förväntas av dig i en specifik situation. Var positiv och självsäker. Kom ihåg att du har mycket att erbjuda som student och visa din positiva inställning och självsäkerhet i ansökningsprocessen. Det kan göra dig mer attraktiv för potentiella arbetsgivare.

Lycka till! :D

Maya Haidar, CV-granskare på Akademikerförbundet SSR