”Coronan har hjälpt oss att se bristerna i socialförsäkringarna”

Det är många förslag på gång för att ändra i socialförsäkringarna. De ska bli mer förutsägbara, tilliten ska öka och de ska bli modernare. Den stora frågan är om det blir ett politiskt slagfält eller konsensus. Samhällsvetarpodden pratar med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi om socialförsäkringarnas framtid.

Ardalan Shekarabi har suttit på uppdraget som socialförsäkringsminister i mindre än ett år, men har ändå bordet fullt med stora reformer på området. Han kallar det inte revolutioner, utan att det handlar om att förbättra i befintliga system, också i Alliansreformen ”Rehabiliteringskedjan”.

Vad vill du med socialförsäkringarna?

– Vi vill återupprätta samhällskontraktet inom socialförsäkringssystemen. Trenden har gått åt ett håll där många av de här försäkringarna har ifrågasatts politiskt, framförallt under perioden 2006 - 2014, inte minst riktat mot sjukförsäkringen. Det var till och med så att välfärden ställdes mot transfereringarna. Men Coronapandemin har vänt upp och ner på saker och ting. Det har blivit tydligt för väldigt många att de här systemen är avgörande för människors trygghet och välfärd.

Vilka brister i systemen tycker du är tydligast idag?

- Vi ser brister framförallt för de som är långvarigt sjukskrivna mer än 179 dagar. Även de som har slitit ut kroppen, som är nära pensionsåldern har det svårt. Det finns ingen ventil längre för dem som det fanns förut genom tex sjukersättningarna. Sen har vi grupper som är behovsanställda – de omfattas inte av de här systemen som de borde. Det finns ganska många saker att ta tag i. Men för att lyckas med det är det avgörande att börja erkänna att de här systemen är en central del av vårt samhälle.

Målet, som det blev så mycket rabalder om, att få ner sjukpenningtalet till nio dagar per år har ni tagit bort. Varför då?

– Jag tycker att det är naturligt att fokusera på stabiliteten i försäkringen istället. Vi har istället en skrivning i regleringsbrevet att Försäkringskassan måste förbättra sina utredningar och säkerställa att den försäkrade verkligen erbjuds rehabilitering. Vi är kritiska till att färre erbjuds insatser. Poängen är att folk ska få hjälp till rehabilitering. Men om människor inte får rehabilitering för att de ska utförsäkras – ja då har vi ett problem.

Rehabiliteringskedjan innehåller att man efter 180 dagars sjukskrivning ska få sin arbetsförmåga prövat mot det som kallas ”normalt förekommande arbete”. Vad tycker du är problemet med det begreppet?

– Det är flera problem med det. Ett är att många inte har hunnit få vård eller rehabilitering efter ett halvt år och då ska de bli av med sin sjukpenning och inte får möjlighet att gå tillbaka till det arbete de har utbildning för och erfarenhet i. Alla hinner inte bli friska på 179 dagar. Det behövs flexiblare undantagsbestämmelser. Inte minst nu i Coronatider, med den vårdskuld vi nu ser, är det många som inte får hjälp i tid. Individer får ta smällen. Dessutom föreslår nu en utredning att Försäkringskassan måste visa exakt vilket jobb man syftar på när man efter 180 dagar ska pröva någons arbetsförmåga.

Hör också om hur systemen görs om så att de bättre passar behovsanställda, och att statsrådet inte vill göra en revolution utan bara åtgärda oönskade effekter som finns i systemet idag. Det och mycket mer kan du höra om i veckans Samhällsvetarpodden. I vanlig ordning ställer förbundets samhällspolitiska chef Ursula Berge frågorna.

Lyssna här på webben genom att trycka på den runda playknappen ovanför ingressen, eller på Spotify | Acast | Apple Podcasts/ iTunes | SoundcloudHär hittar du alla avsnitt av Samhällsvetarpodden