”I USA är man oense om nästan allt. Det kan bli svårt att nå samförstånd igen”

USA är på sluttampen av en dramatisk valrörelse och många beskriver valet 3 november som ett ödesval. Polariseringen ideologiskt är avgrundsdjup. Frida Stranne som är USA-forskare menar att det finns många andra, minst lika allvarliga polariseringar i det amerikanska samhället. Lyssna på veckans Samhällsvetarpodden om ett val som är långt viktigare än att det bara skulle stå mellan Trump och Biden.

Hur allvarlig är polariseringen i USA? Är den värre än tidigare?

- Många jag pratar med säger att det finns en ytterligare dimension i polariseringen just nu. Förut kunde man vara starkt oense, men sen kunde man sitta vid samma köksbord och vara ense om annat. Men så är det inte nu. Man är  oense om nästan allt. För många är det en existentiell fråga om vad USA ska vara. Det finns allvarlig oro för hur man ska kunna nå samförstånd igen.

Vilken roll spelar president Donald Trump i den här polariseringen?

- Trump är ett symptom på en sjuka som har funnits i det amerikanska samhället under lång tid. Det finns grupper som inte har fått reallöneökningar på nästan 40 år. Fattigdomen är djupt rotad i allt fler delar av landet. Tron på den amerikanska drömmen har försvagats. Många tror inte längre att det går att lyckas. Till det kommer en tilltagande rasism som har blossat upp igen och en dramatiskt minskad tilltro till politiker i Washington DC.

Vad är Black Lives Matter-rörelsen just nu tecken på?

- Rasfrågan i det amerikanska samhället har blivit allt tydligare. Det är fortfarande en levande fråga i allt från polisvåldet till domar i Högsta Domstolen som försämrar för minoritetsgrupper, inte minst för den afroamerikanska befolkningen. Allt finns i en rasistisk struktur.

Mobiliseras väljare av Black Lives Matter?

- Den afroamerikanska befolkningen far så illa i pandemins spår förutom av polisvåldet. Det har blivit tydligt att livet är mycket svårare för dem. Det verkar mobilisera dem att gå och rösta i stor utsträckning. Men det kan även mobilisera högern i fråga om lag och ordning.

Är detta ett ödesval?

- Både vad det gäller demokratin och klimatet måste man säga att detta är ett ödesval. Till det kommer de stora socioekonomiska skillnaderna. Hur stora skillnader står ett samhälle ut med? Många känner att de har nått gränsen, nu.

Hör också om vilken fråga Frida Stranne tror kommer att bli den viktigastes i valet. Det och mycket mer kan du höra om i veckans Samhällsvetarpodden. I vanlig ordning ställer förbundets samhällspolitiska chef Ursula Berge frågorna. 

_______________-

Frida Stranne är forskare och lektor vid Högskolan i Halmstad och knuten till Nordamerikainstitutet i Uppsala - samt krönikör i Expressen och tillsammans med Sanna Torén Björling författare till den nyutkomna boken "Supermakten - vad varje svensk bör veta om USA".