Lagen om anställningsskydd

Här samlar vi senaste nytt inom LAS-förhandlingarna.

Regeringens utredningar i mål

2021-06-09 Förbundet har följt förhandlingarna mellan regeringens utredningar och parterna och arbetat för att akademikers möjlighet till livslångt lärande ska vara en självklarhet. Läs förbundets pressmeddelande, PM och FAQ om de olika förslagen här.

Glada besked om översynen av LAS

2020-10-29 Under torsdagen den 29 oktober 2020 meddelade regeringen att de kommer gå vidare med parternas förslag som grund vid revideringen av Lagen om anställningsskydd, LAS. Förbundet är glada över beskedet, men vad innebär det och vad händer nu? Se Markus Furuberg, förhandlingschef berätta mer. 

Frågor och svar om LAS-förhandlingarna

2020-10-22 Den 16 oktober kom besked om LAS efter att förhandlingarna mellan parterna återupptagits den 15 oktober. LO:s styrelse röstade enhälligt nej till att acceptera förslaget till huvudavtal, medan PTK:s och Svenskt Näringslivs respektive styrelser röstade ja till att gå vidare med uppgörelsen. Vad innebär uppgörelsen, vad tycker Akademikerförbundet SSR – och vad händer nu? 

Stöd parternas förslag för tryggare jobb

2020-10-21 Akademikerförbundet SSR ingår i PTK som förhandlat om anställningsskyddet. Vi konstaterar att fack och arbetsgivare på både den kommunala och privata sidan nu har hanterat förslag om anställningsskydd och kompetensutveckling. Därför kräver vi att politikerna kastar statens ensidiga förslag till försämrad LAS i papperskorgen. Läs mer här.

Parterna återupptar LAS-förhandlingarna

2020-10-14 Förhandlingarna mellan PTK, LO och Svenskt Näringsliv om anställningsskydd, trygghet och omställning återupptas på torsdag den 15 oktober. Läs nyheten här.

Strandade LAS-förhandlingar

2020-10-02 Under veckan bröt förhandlingarna samman mellan PTK, LO och Svenskt Näringsliv avseende förändringar i bland annat Lagen om anställningsskydd, LAS. Akademikerförbundet SSR är ett av 26 fackförbund som ingår i PTK. Läs mer här.

Förhandlingschefen: "Släng utredningen i papperskorgen!"

2020-10-01 Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR, hoppas politikerna ska låta parterna lösa las-frågan trots att deadline har passerats. Läs mer här.

LAS-utredningen - vad händer nu?

2020-09-02 Efter att LAS-utredningen presenterade sina lagförslag tidigare i sommar har PTK, LO, och Svenskt Näringsliv inlett sina förhandlingar om reformering av anställningsskyddet. Deadline för förhandlingarna är den 30 september. Om parterna når en överenskommelse ska den, enligt Januariöverenskommelsen, läggas till grund för lagändringarna i LAS. Läs mer här.