Staten måste göra mer för jobben efter Corona

Det finns en nyckelperson för svensk arbetsmarknad just nu. Han är både regeringens coronasamordnare för arbetslivet och ny ordförande för Arbetsförmedlingen. Vad ser han i kristallkulan om hur vi ska få till en bra arbetsmarknad efter pandemin? Samhällsvetarpodden pratar med Anders Ferbe, tidigare IF Metallordförande och statlig utredare om hur vi kan gå stärkta ur den här krisen.

 

Klicka på bilden för att se filmen på Youtube.

Om du jämför den här pandemins arbetsmarknadspåverkan med finanskrisen 2008 – 2009 då du jobbade på IF Metall. Vad ser du för skillnad?

– Den här krisen är inhemsk. Finanskrisen kom utifrån. Men den här är mycket större och djupare. Det som var mest fel då var att Sverige inte var berett efter krisen att köra igång igen. Vi hade inga korttidspermitterade som snabbt kunde komma tillbaka till jobbet. Här behövde företag anställa och det tar tid att hitta rätt kompetens. Andra länder hade permitteringssystem och kunde köra igång direkt. Det var en konkurrensnackdel för oss.

Du utredde ju för statens räkning förra året införandet av korttidspermitteringar. Trodde du att det skulle vara infört ett år senare och att över en halv miljon anställda skulle omfattas av den?

- Ha ha ha. Nej verkligen inte. Men regeringen var väldigt snabb i att införa den och även utöka den så att man även kunde vara permitterad till 80 procent, dvs bara jobba en dag i veckan. Detta har varit helt avgörande för många företag och för anställda som annars skulle ha blivit uppsagda.

- Men jag är orolig för vad som händer när korttidspermitteringarna tar slut efter sex månader. Redan nu börjar företag fundera på hur de ska klara sig efter oktober. Jag har sagt till regeringen att den måste överväga en förlängning. Annars kommer att börja varsla nu. Men regeringen vet vad jag tycker.

Hur ska vi få igång arbetsmarknaden efter pandemin? Vad är det smartaste att satsa på?

- Alla delar av arbetslivet är viktiga. Inte minst har den här pandemin visat oss hur viktiga jobben är i välfärden. Men vi måste se var inkomsterna kommer ifrån och se till att de företagen kan komma igång snabbt. Men det är inte samma sak som att göra likadant som förut. Se på bilindustrin. Den ställer om från fossilt till förnybart väldigt snabbt. Vi kan göra det här både hållbart och smart. Det måste vi använda statliga medel för att främja.

Vill du få en inblick i hur arbetsmarknaden ser ut mitt i pandemin och förstå vad som krävs för att vi ska komma ur den arbetsmarknadsmässigt på bästa sätt? Lyssna på vårterminens sista Samhällsvetarpodd. Som vanligt ställer Ursula Berge frågorna.