Fakta om facket – från A till Ö

Snabba fakta om förbundet och vår verksamhet – från A till Ö.

A-kassa. Det är frivilligt att vara med i a-kassan, men det är en bra försäkring om du skulle bli arbetslös. Du måste vara med i a-kassan och ha rätt till ersättning därifrån för att få ersättning från Inkomstförsäkringen som ingår i medlemskapet. Du ansöker om medlemskap på Akdemikernas a-kassas hemsida. När du uppger att du är medlem hos oss får du både medlemsavgiften och a-kasseavgiften på samma faktura ifrån oss.

Adressändring. Vi har en automatisk adressuppdatering i början av varje månad för alla medlemmar. Du kan själv ändra adress och andra registeruppgifter på Mina sidor. Är du inte skriven på adressen du bor på måste du meddela oss så att vi kan lägga in en tillfällig adress. Annars skriver adressuppdateringen över angiven adress. Kontakta Medlemsservice.

Akademikern är förbundets medlemstidning. Fyra gånger per år kommer ett fullmatat temanummer i din brevlåda. Akademikern publicerar också artiklar löpande på webben, både här på förbundets sajt och på Akademikern.se.

Akademikerförsäkring. Som medlem kan du alltid teckna prisvärda försäkringar via Akademikerförsäkring – en oberoende försäkringsförmedlare som Akademikerförbundet SSR äger tillsammans med några andra Saco-förbund. Läs mer hos Akademikerförsäkring eller ring 0771-111 999.

Anställningsvillkor. Vår rådgivning svarar på frågor om anställningsvillkor. Ta gärna kontakt innan du skriver på!

Arbetsmiljö. Om du har frågor som rör din arbetsmiljö, kontakta din lokala fackliga företrädare eller vår rådgivning.

Arbetsrätt. Vår rådgivning svarar på frågor som rör arbetsrätt.

Autogiro. Betala med autogiro så sparar du miljön och fakturaavgiften samt riskerar inte att missa några betalningar. Du anmäler dig via din internetbank. Du kan inte ha autogiro på ditt företag som får serviceavgiften, däremot kan du ansluta ditt företag till Kivra. Det dras inte heller autogiro på Fritidshusfakturorna, de skickas också via Kivra om man är ansluten. Vi drar inte heller studentprenumerationer och studentavgiften på Autogiro även om man har det som betalsätt.

Om du anmäler autogiro via din internetbank letar du bara upp Akademikerförbundet SSR och vårt bankgiro 106-6307. Där anger du ditt personnummer som betalarnummer. När autogirot har registrerats kommer betalningarna gå den vägen, men så länge du får fysiska fakturor ska du betala dem manuellt. Vi drar avgiften i förskott den sista bankdagen varje månad. Saknas täckning kommer du att få en påminnelse.

Avgifter. Vilka avgifter vi har hittar du på sidan Medlemsavgifter. Du kan också kontakta Medlemsrådgivningen som kan svara på frågor om avgifter och fakturor. Du ansvarar själv för att vi har rätt uppgifter om vilken avgift du ska ha och för vilken period om det är reducerad avgift.

Avtal. Vår rådgivning svarar på frågor om anställningsavtal och kollektivavtal. Medlemmar har rabatt på juridiska avtal som samboavtal, testamenten och så vidare. Se rubriken Juridisk rådgivning.

Banklån. Danske Bank och Swedbank erbjuder medlemmar möjlighet att ansöka om banklån med förmånliga villkor. Kontakta respektive bank för information. 

Betalning. Betala din medlemsavgift till bankgiro 106-6307, ange det OCR-nummer som står på din faktura. Du har samma OCR-nr på alla dina medlemsavgifter. Vissa banker har som en liten säkerhetsåtgärd att man inte kan betala samma belopp samma dag mer än en gång med samma OCR-nr. Enklaste lösningen på det är att slå ihop beloppen och göra en enda betalning. Eftersom det är samma OCR-nummer går betalningen inte mot en specifik faktura, utan den betalar av den äldsta faktura först. Om du inte hittar fakturan kan du logga in på Mina sidor för att se fakturabelopp och OCR-nummer.

Enklast för dig och bäst för miljön blir det om du betalar med autogiro som du anmäler via din internetbank. Saknar vi din betalning trots att du har betalat? Kontakta oss på medlem@akademssr.se. Betalar du från utlandet ska du betala till IBAN: SE3180000890119837921502, SWIFT/BIC: SWEDSESS. Ange också ditt personnummer så vi ser att det är just du som har betalat.

Bolån. Medlemmar har möjlighet att ansöka om bolån hos Danske Bank med förmånliga villkor. Du hittar mer information på Danske Banks hemsida.

Cagnes-sur-Mer. Du som är medlem kan hyra förbundets hus i Cagnes-sur-Mer, nära Nice på franska rivieran. Se mer under Fritidshus och lägenheter.

Chef. Vår särskilda rådgivning för chefer ger råd och stöd i frågor om anställning, arbetsrätt och i chefsrollen. Vi har också en egen förening för chefer, Svensk Chefsförening. Medlemskapet är automatiskt och kostnadsfritt om du har meddelat oss att du arbetar som chef.

Chefstidningen. HR- och ledarskapsmagasinet för akademiker. Du som är registrerad som chef eller personalvetare får den gratis som medlemsförmån. Även studentmedlemmar får den gratis under första prenumerationsåret, beroende på utbildning. Därefter kostar den 100 kr/år så länge du är studentmedlem. Prenumerationen startas per automatik, så du behöver inte höra av dig. Ordinarie pris är 1058kr/år. Läs mer hos Chefstidningen. Vill du avsluta prenumerationen skickar du bara e-post med ditt personnummer till medlem@akademssr.se.

Diskriminering. Är du eller någon annan diskriminerad på jobbet? Hör av dig till Rådgivningen. På sidan om likabehandling finns mer information om vad som gäller.

Distriktsförening. Alla yrkesverksamma medlemmar men också arbetssökande och pensionärsmedlemmar tillhör en distriktsförening. Distriktsföreningen samlar alla medlemmar i ett geografiskt område, oavsett sektor. Distriktsföreningen har en samlande och kunskapsöverförande roll i det fackliga arbetet, och utgör valkrets för medlemmarna i distriktet.

E-faktura. Du anmäler dig på din internetbank. Har du autogiro måste du först avsluta det hos din internetbank. Du kan alltså inte ha både autogiro och e-faktura samtidigt.

Egenföretagare. Vår egenföretagarservice omfattar rådgivning i frågor om arvoden, juridik och yrkesfrågor. Vi har också förmånliga egenföretagarförsäkringar som företagsförsäkring, inklusive patientförsäkring, liv- och olycksfallsförsäkring. Är ditt företag anslutet till Kivra får du din faktura där. Inga egenföretagarfakturor till företag dras på autogiro, det är bara medlemsavgiften för dig som person.

Facebook. Följ oss på Facebook så missar du inga nyheter. Akademikerförbundet SSR eller Akademikerförbundet SSR Student är våra huvudkonton.

Faktura. Medlemsavgiften faktureras i mitten av varje månad och ska vara betald per den sista månaden innan avgiften avser. Vi har infört en fakturaavgift på 35 kr för pappersfaktura som du slipper om du väljer att betala via Autogiro eller E-faktura. Fakturaavgift tas inte ut för student- eller pensionärsmedlemmar, företag eller tidningsprenumerationer. Fakturor för egenföretagares serviceavgift och avgiften för fritidshus skickas via Kivra till er som är anslutna. Vänligen betala till det bankgironummer som står på fakturan och ange korrekt OCR-nummer för att betalningen ska hamna rätt. Saknar du fakturan kan du logga in och se alla fakturauppgifter på Mina sidor. Enklast för dig och bäst för miljön blir det om du betalar med autogiro. Du anmäler dig via din internetbank. 

Fritidshus och lägenheter. Du som är medlem kan hyra förbundets fritidshus och lägenheter i Cagnes-sur-mer (Frankrike), Fuengirola (Spanien) eller Klövsjö (Sverige). Du som är ansluten till Kivra från din Fritidshusfaktura dit. Inga fritidshusfakturor går via Autogiro även om du har det på din medlemsavgift.

Fuengirola. Akademikerförbundet SSR har lägenheter i Fuengirola på spanska solkusten, nära Malaga, som våra medlemmar kan hyra. Se mer under Fritidshus och lägenheter.

Försäkringar som ingår i medlemskapet. I ditt medlemskap ingår inkomstförsäkringen som kompletterar a-kassan.

Nya yrkesverksamma medlemmar får fyra försäkringar gratis i tre månader: Olycksfallsförsäkring, Livförsäkring, Sjukförsäkring och Trygghetskapitalförsäkring. Du väljer själv om du vill fortsätta ha försäkringarna efter friperioden. Läs mer om försäkringarna hos Akademikerförsäkring eller ring 0771-111 999

Studentmedlemmar under 45 år har en kostnadsfri olycksfallsförsäkring under hela studieperioden.

Medlemmar kan också teckna förmånliga försäkringar hos Folksam, till exempel en bra juristförsäkring.

De flesta egenföretagarmedlemmar har också liv-, olycksfalls- samt företagsförsäkring i sitt medlemskap.

Förtroendevald. Som fackligt förtroendevald hos oss är du utsedd att företräda våra medlemmar. Det är ett viktigt uppdrag som ger dig möjlighet att påverka och förändra på din arbetsplats. Du kommer åt informationen om du loggar in som förtroendevald med BankID. På sidan Förtroendevald har vi samlat information och stöd för dig.

Inkomstförsäkring. Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet. Den kompletterar ersättningen från a-kassan vid arbetslöshet upp till 80 procent av lönen. Du måste alltså vara med i a-kassan och ha rätt till ersättning därifrån för att få ersättning från Inkomstförsäkringen.

Internationellt arbete. Förbundet deltar i internationellt fackligt arbete i flera olika organisationer och på olika nivåer. Vi deltar också i internationella organisationer som syftar till att utveckla specifika yrkesgrupper och yrkesfrågor. Vi är bland annat medlemmar i PSI, EPSU, IFSW, ICSW och EFSW. Här kan du läsa mer om det internationella arbetet. Genom vår Solidaritetsfond stöder vi biståndsarbete inriktat på demokratiutveckling, mänskliga rättigheter, fackliga fri- och rättigheter samt akut bistånd i samband med naturkatastrofer och konflikter.

Juridisk rådgivning. I samarbete med Folksam och Familjens Jurist har du möjlighet att teckna en prisvärd juristförsäkring som ger dig och medlemmarna i ditt hushåll rätt till 15 kostnadsfria juristtimmar per år, rättsskydd samt hjälp vid ID-kapning. Familjens Jurist ger även affärsjuridisk rådgivning till egenföretagarmedlemmar. Läs mer om förmånen här.

Karriärstöd. Vårt karriärstöd hjälper dig i hela jobbsökarprocessen, oavsett om du letar efter ditt första jobb eller efter en ny karriär. Vi hjälper dig med att formulera ansökningshandlingar, ger dig stöd inför intervju och löneförhandling, samt erbjuder karriärcoaching. Du får också inbjudningar och rabatter på seminarier och konferenser.

Kivra. Vi har nyligen valt att skicka en del av våra fakturor via Kivra. De som är anslutna och står som egenföretagare eller har bokat våra fritidshus får fakturorna via Kivra.

Klövsjö. Som medlem får du hyra förbundets lägenheter i Klövsjö i Jämtlandsfjällen. Se mer under Fritidshus och lägenheter.

Kollektivavtal. Kollektivavtalen ser till att du har samma rättigheter och förmåner som dina kollegor. Kollektivavtalen är ett komplement till lagstiftningen och innehåller både regler om sådant som det inte finns lagstiftning om och sådant som man vill kunna hantera på ett annat sätt än vad lagen säger.

Kompetensutveckling. Tillsammans med samarbetspartners som Insight Events Sweden, Lunds Universitet och Centre for Outstanding Leadership får du som medlem möjlighet att delta i olika kurser, konferenser och utbildningar med koppling till din profession för ett förmånligt pris. Läs mer under kompetensutveckling.

Kongress. Vart tredje år har förbundet kongress. Kongressen är förbundets högsta beslutande organ. 

Kontakt. Kontakta oss gärna, vi finns här för dig. Här hittar du alla kontaktvägar.

Lokal kontakt. Din lokala kontakt hittar du som inloggad under Mina sidor.

Lokalförening. Som medlem företräds du oftast av en lokal fackförening på din arbetsplats. Lokalföreningarna ger dig som medlem stöd i frågor om lön, arbetsmiljö, jämställdhet, professionsutveckling, anställningstrygghet och medbestämmande. Gemensamt för alla lokalföreningar är att de leds av fackliga företrädare som utses vid årsmöten där du som medlem har rätt att delta, rösta, kandidera och nominera. Som medlem behöver du inte anmäla dig separat för att tillhöra lokalföreningen på din arbetsplats, det gör du automatiskt. Under organisation kan du läsa mer om hur allt hänger ihop, och på Mina sidor hittar du dina lokala företrädare.

Lönerådgivning kan du få från vår rådgivning. Du kan också själv ta fram detaljerad lönestatistik i Saco Lönesök.

Lönestatistik. För att kunna föra ett bra lönesamtal behövs bra argument. Där är trovärdig och användbar lönestatistik en viktig pusselbit. Saco Lönesök är vår databas där du själv kan söka och jämföra löner för akademiker.

Medlemskap. Inte medlem än? Här kan du bli det. Du som har examen från – eller studerar – en utbildning som ger minst 180 högskolepoäng inom beteendevetenskap, ekonomi, folkhälsovetenskap, personalvetenskap, samhällsvetenskap eller socialt arbete är välkommen som medlem i Akademikerförbundet SSR.

Medlemsregistret. Du kan själv ändra de flesta registeruppgifter på Mina sidor. Det går också bra att kontakta oss på andra sätt.

Mina sidor. Som medlem kan du logga in på Mina sidor med Bank-ID. Där kan du se och ändra dina registrerade uppgifter, se dina senaste fakturor och fritidshusbokningar. 

Nytt arbete. Glöm inte att meddela oss när du byter jobb. Logga in på Mina sidor och registrera din nya arbetsplats och yrkestitel.

Opinionsbildning. Vi arbetar mycket med att påverka samhället i frågor som är viktiga för våra medlemmar. Under rubriken Opinion hittar du våra ställningstaganden i form av debattartiklar, policies, rapporter, pressmeddelanden.

Pension kan verka krångligt, men blir ju viktigt i framtiden. Läs mer om pension.

Personuppgifter. Här kan du läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Rabatter. Ditt medlemskap ger rabatter på flera olika ställen. Här hittar du hela listan på medlemsförmånerna.

Rådgivning. Vår rådgivning besvarar frågor om arbetsrätt, anställningsvillkor och ger lönerådgivning.  

Saco Lönesök. Saco Lönesök är Sveriges största databas med akademikerlöner. Där kan du själv söka och jämföra löner för akademiker.

Socionomen. Socionomen är förbundets tidskrift för kvalificerat socialt arbete och psykoterapi. Den är prenumererad och utkommer med åtta nummer per år. Medlemmar har rabatt och betalar 29 kr/mån. Beställningen sker på Socionomens hemsida och första debiteringen sker via Klarna och därefter via medlemsavgiften. Har du frågor om din medlemsprenumerationen kan du maila medlem@akademssr.se. Är du inte medlem kostar prenumerationen 39 kr/mån och och beställs också via Socionomens hemsida och Klarna. Är du inte medlem eller har en företagsprenumeration går det bra att kontakta prenumeration@akademssr.se.

Solidaritetsfonden. Akademikerförbundet SSR:s Solidaritetsfond hjälper och stöttar kollegor och systerorganisationer runt om i världen genom fackligt, organisatoriskt och professionellt stöd.

Studentmedlemskap. Som studentmedlem betalar du bara 100 kronor för hela studietiden. Då får tillgång till en mängd förmåner, bland annat en kostnadsfri branschtidning, karriärrådgivning, CV-granskning och LinkedIn-granskning, Sveriges bästa sökvertyg för akademikerlöner, kontakt med arbetslivet och en olycksfallsförsäkring. Läs mer om dina förmåner här eller kontakta din studentombudsman

Svar Direkt är vårt frågeforum. På Svar Direkt kan du ställa dina frågor till och, eller hitta svar på vanliga frågor. 

Svensk Chefsförening är föreningen för medlemmar i Akademikerförbundet SSR som har anställning som chefer. Medlemskapet kostar inget extra. Svensk Chefsförening är en självständig del av Akademikerförbundet SSR med egen styrelse och egna stadgar. Föreningen jobbar för att ge medlemmarna bättre förutsättningar att utvecklas och växa i sina yrkesroller. Den är ett forum för kompetensutveckling, främjar erfarenhetsutbyte och yrkesgemenskap, arrangerar seminarier och konferenser.

Tidskrifter. Akademikern är vår prisbelönta medlemstidning som går ut till alla våra medlemmar. Chefstidningen – också den prisbelönt – går ut till alla våra registrerade chefer och personalvetare utan kostnad. Tidningen Socionomen har du som medlem minst 25 procent rabatt på. Våra medlemmar har även rabatt på andra tidningar.

Twitter. @akademssr är förbundets officiella Twitterkonto.

Uteslutning. En medlem, som trots påminnelser, inte betalar sin medlemsavgift kan uteslutas ur förbundet. Detsamma gäller den medlem som motarbetar förbundets ändamål, skadar förbundet eller inte delar förbundets värderingar. Se våra stadgar.

Utträde. För att träda ur förbundet ringer du till rådgivningen på telefon 08-617 44 00Här kan du läsa om vad som gäller vid utträde.

Värdegrund. Förbundets verksamhet bygger på de värderingar som kännetecknar en demokratisk rättsstat på det sätt de kommer till uttryck i svensk grundlag, FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna och Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Förbundet kännetecknas av ett demokratiskt, öppet och etiskt förhållningssätt samt solidaritet mellan och inom yrkesgrupperna. Hela värdegrunden finns att läsa här.

Växel. Telefonnumret till vår växel är 08-617 44 00.

YouTube. Förbundets Youtubekanal hittar du här.

Yrkesfrågor. Akademikerförbundet SSR är inte bara ett fackförbund utan också ett yrkesförbund. Läs mer under rubriken yrkesfrågor.

Återinträde. Den som uteslutits ur förbundet kan beviljas återinträde. Eventuell gammal skuld måste först vara betald. Kontakta Medlemsregistret på 08-617 44 00 så hjälper vi dig.

Ansök om medlemskap i Akademikerförbundet SSR

Läs även