Vad behöver chefen veta om krisstöd?- Svensk Chefsförening

Sara Johansson Foto: Mia Carlsson

I den här digitala chefsföreläsningen möter vi beteendevetaren, författaren och krisexperten Sara Johansson som arbetat i stora katastrofer och med krisstöd i olika organisationer.

Tillfällen
23 maj 14:00 - 15:30
Digitalt via Teams Anmäl dig nu

I en orolig tid med stora förändringar behöver vi en gedigen förståelse för vad som händer med oss i kris, hur vi påverkas och vad vi kan ge för stöd. Beredskap, stora omställningar och kriser handlar om mer än det materiella. Det mellanmänskliga är väldigt viktigt.

Vi har alla en viktig roll när människor i vår vardag och närhet drabbas av kriser. Stöder från någon nära, inte bara specialister, är helt avgörande. Vi kanske inte vågar stötta och är rädda att göra fel. Men vi kan öva upp vår kunskap och förmåga att finnas där för våra medmänniskor i kris och sorg. Ett av Sara Johanssons många tips är att öva inför att det otänkbara kanske händer, för det kan rädda liv. 

Kulturen i en organisation kan bädda för ett gott krisstöd eller vara exkluderande och tystande. Medarbetare och kollegor reagerar olika och vi har alla lager av erfarenheter som kan utlösa olika reaktioner. En svår händelse behöver kunna förstås ur ett samhälleligt, verksamhetsmässigt och individuellt perspektiv. Det har skett en stor kunskapsutveckling inom området krisstöd. Debriefing rekommenderas inte längre som metod och vi vet i dag att sorg inte följer fasta faser. Vi har lärt oss mer om vad som kan dämpa extrem stress, hur vi kan minska risken för psykiska skador efter en svår händelse. Att veta hur vi ska agera är en trygghet och viktigt för att göra så bra som möjligt och inte göra fel som kan skada.

Sara Johansson har fältarbetet vid stora internationella kriser och skrivit böcker om kris och krisstöd. Beredskapen för kriser handlar om att på djupet reflektera över vad som är en kris, hur det påverkar oss som individer och hur vi kan förbereda våra verksamheter. Vad säger forskningen om hur vi påverkas? Och vad händer med dig själv och din arbetsgrupp i ett krisarbete?  Vad kan vi lära av olika konkreta exempel på kriser?

Det här är kanske den viktigaste chefsföreläsningen du kan ta del av. Ge dig själv en chans att vara förberedd.

Datum & tid: den 23 maj klockan 14.00-15.30 
Plats: Digitalt via teams. 
Anmälan: Anmäl dig till Vad behöver chefen veta om krisstöd?

Detta digitala chefsseminarium arrangeras av Svensk Chefsförening som är en del av Akademikerförbundet SSR och i samarbete med Sveriges Arbetsterapeuter, Fysioterapeuterna, DIK, Tjänstetandläkarna, Naturvetarna och SRAT.

Har du frågor? Kontakta Zara Hammarberg zara.hammarberg@akademssr.se

Varmt välkommen! 
Svensk Chefsförening