Pandemin kan hjälpa oss in i en Green New Deal

Pandemin har minskat koldioxidutsläppen i april med 17 procent i världen och 28 i Sverige i jämförelse med året före. Men det var ju inte så här vi skulle klimatomställa. Samhällsvetarpodden pratar med vice statsminister och miljöminister Isabella Lövin om hur vi kan använda den här krisen för att göra den gröna återhämtning som gör oss fossilfria och skapar en mer hållbar värld.

Isabella Lövin har suttit i regeringen i sex år och sett många kriser passera. Det har varit övergångsregering, skogsbränder, torka, migrationen 2015 och mycket annat.

Hur ska man förstå den här krisen kopplat till allt annat ni har gått igenom?

­– Det här är något helt annat. Detta är en historiskt stor kris. Den är exceptionell. Och det känns. Vi jobbar dag och natt, inleder Isabella Lövin.

Vad lär oss den här krisen?

- Det här viruset visar att vi är sårbara. Det är dessutom skapat på grund av ohållbar djurhållning. Det har vänt upp och ner på allt. Samtidigt har vi en annan kris – klimatkrisen som är mycket värre. Den har inte tagit paus även om vi ser att utsläppen går ner.

En vision bortom krisen

- Det är viktigt att vi nu visar en vision bortom den här krisen. Människor måste kunna ta sig igenom det här och känna att de är på väg till något bättre, fortsätter Isabella Lövin.

- Kriser drabbar alltid värst de som har det sämst. Går vi genom en grön återhämtning vidare till något bättre kan vi undvika social oro och ökad polarisering som vi ser så tydligt i Europa och USA där ojämlikheten bara ökar. Coronakrisen erbjuder den här chansen, förklarar Isabella Lövin.

Never miss a good crisis!

- Det vore så bortkastat om vi inte tog det här tillfället i akt att ställa om samhället hållbart. Vi måste använda den här situationen till att göra en grön återhämtning – en Green New Deal.

I New Delhi kan man för första gången på länge se en blå himmel. Vad händer med människors vilja att engagera sig för miljön och påverka politiker när sådant händer?

- Jag såg en bild från Punjab som visar en person som för första gången på 40 år kan se Himalaya i horisonten. Det har hen inte kunnat på grund av smog från bland annat kolkraft. Det här ger tillfälle att fundera runt de värden vi förlorar, inte bara i att inte se himlen eller en bergskedja, utan också i alla som dör på grund av hälsoproblem som kommer ur miljöförstöringen.

- Det här kan leda till ett engagemang från medborgare för en förändring. Marknaden kan inte lösa detta. Det behövs tydliga spelregler för marknaden och det är politiker som sätter dem. Det är jätteviktigt att människor, organisationer och civilsamhället är aktiva och talar om vad man förväntar sig av politiker. Det kommer inte av sig själv, uppmanar Isabella Lövin.

Hur undviker vi att människor mitt i den här pandemin att – är det så här vi ska bli klimatsmarta så vill jag inte vara med?

- Det är verkligen inte så här vi ska bli klimatsmarta. Den minskning vi har sett nu kommer inte att räcka om vi ska klara Parisavtalets mål. Det handlar inte om att göra lite mindre, eller mycket mindre, som vi gör nu, utan vi måste göra annorlunda och ställa om, avslutar Isabella Lövin.

Detta och mycket annat kan du höra i veckans Samhällsvetarpoddden med Ursula Berge som utfrågare i vanlig ordning. 

Lyssna här på webben genom att trycka på den runda playknappen ovanför ingressen, eller på Spotify | Acast | Apple Podcasts/ iTunes | SoundcloudHär hittar du alla avsnitt av Samhällsvetarpodden