Vad händer med dig när andra strejkar på ditt jobb?

Flera andra fackförbund har senaste tiden varslat om strejk mot en rad arbetsgivarorganisationer och företag. Strejk är en facklig stridsåtgärd och ett påtryckningsmedel under en arbetsmarknadskonflikt i syfte att få till stånd ett kollektivavtal. Akademikerförbundet SSR är inte förhandlande part i något av avtalen som är föremål för konflikt och förhåller sig därför i nuläget neutralt till de varslade konflikterna. Akademikerförbundet SSR bevakar situationen och bedömer löpande behov av att agera. Akademikerförbundet SSR och våra medlemmar förväntas hålla sig neutrala i denna konflikt i nuläget.

 

Allmänt om andra fackförbunds stridsåtgärder för dig som medlem i Akademikerförbundet SSR

Vad innebär det att vara neutral för dig som medlem i Akademikerförbundet SSR? 

Arbetar du på en arbetsplats där ett annat fackförbunds medlemmar är uttagna i strejk har du rätt att förhålla dig neutral. Det betyder du har rätt att fortsätta att utföra endast de arbetsuppgifter du normalt gör i din tjänst. Du behöver alltså inte utföra arbetsuppgifter som normalt utförs av kollegor som deltar i strejken. Akademikerförbundet SSR uppmanar sina medlemmar att inte bistå arbetsgivaren i försök att kringgå konflikten.

Om du uppmanas att ta över arbetsuppgifter som utförs av en kollega som deltar i strejken har du rätt att säga nej med hänvisning till neutralitet i konflikten. Vid osäkerhet kring arbetsuppgifter ska arbetsgivaren och Akademikerförbundet SSR:s representanter kontakta de fackförbund som varslat om konflikten för närmare vägledning. Det är endast  de fackförbund som beslutat om strejk/konflikt som har rätt att tolka konfliktvarslet. Är du osäker? Kontakta Akademikerförbundet SSR:s rådgivning.

Vår rådgivning finns tillgänglig för att svara på frågor: 08 617 44 00 eller radgivning@akademssr.se

Vad innebär en strejk? 

Det förbund som tar ut medlemmar i strejk sätter gränserna för omfattningen av strejken. Strejk innebär att medlemmar i det fackförbund som varslat om konflikten ska lägga ned sitt arbete hos den berörda arbetsgivaren och lämna arbetsplatsen. 

Vad innebär inhyrnings- och nyanställningsblockad?  

Detta innebär att de fackförbund som deltar i stridsåtgärden blockerar arbetsgivaren från att anställa ny personal. En inhyrningsblockad syftar till att hindra arbetsgivaren från att hyra in arbetskraft i form av konsulter etc.

Har jag någon skyldighet att uppge för arbetsgivaren om och i så fall vilket fackförbund jag är medlem i?  

Nej, som arbetstagare har man ingen skyldighet att svara på en sådan fråga från sin arbetsgivare. Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta förbundets rådgivning, 08-617 44 00

Varför varslar inte Akademikerförbundet SSR om stridsåtgärder?  

Akademikerförbundet SSR är  inte förhandlande part i de aktuella avtalen och förhåller sig därför i nuläget neutral till de varslade konflikterna. Akademikerförbundet SSR bevakar situationen och bedömer löpande behov av att agera. 

Närmare om Sveriges Ingenjörers och Unionens varsel på Almegas kollektivavtalsområden
 

Vilka arbetsplatser omfattas av varslet om strejk?

Vilka och hur många företag som berörs under en konflikt kan förändras löpande. Därför är det bäst att kontrollera det hos respektive fackförbund: Sveriges Ingenjörer och Unionen

Varför vidtar Sveriges Ingenjörer och Unionen konfliktåtgärder?  

Sveriges Ingenjörer och Unionen har försökt komma överens om ett nytt kollektivavtal med bland annat Almega Tjänsteföretagen Utbildningsföretag sedan mitten av januari. De högst prioriterade frågorna har varit löneökningar, arbetstidsförkortning och rättvis ersättning för deltidsanställda som jobbar över. En balans mellan arbete och fritid är avgörande för ett hållbart arbetsliv, en hållning som även Akademikerförbundet SSR delar. Man har hittills inte lyckats nå fram till en ny överenskommelse. Enligt Sveriges Ingenjörer har de aktuella Almegaförbundens agerande och inställning omöjliggjort detta. Här kan du läsa mer av Sveriges Ingenjörers information. Här finns även information om vilka arbetsplatser som berörs. 

När bryter eventuella stridsåtgärder ut?  

Läs mer på Sveriges Ingenjörers och Unionens webbplatser om när konflikten bryter ut och vilka stridsåtgärder som vidtas på specifika arbetsplatser här.

Vad innebär Sveriges Ingenjörers och Unionens varsel för mig? 

Som medlem i Akademikerförbundet SSR har du rätt att förhålla dig neutral i andra fackförbunds konflikter. Det betyder du har rätt att fortsätta att utföra endast de arbetsuppgifter du normalt gör i din tjänst. Du behöver alltså inte utföra arbetsuppgifter som normalt utförs av kollegor som deltar i arbetsnedläggelsen.

Om du uppmanas att ta över arbetsuppgifter som utförs av en kollega som deltar i strejken har du rätt att säga nej med hänvisning till neutralitet i konflikten. Vid osäkerhet kring arbetsuppgifter ska arbetsgivaren och Akademikerförbundet SSR:s representanter kontakta de fackförbund som varslat om konflikten för närmare vägledning. Det är endast är de fackförbund som beslutat om strejk/konflikt som har rätt att tolka konfliktvarslet. Är du osäker? Kontakta Akademikerförbundet SSR:s rådgivning, 08-617 44 00.

Finns det några undantag för chefer eller andra? 

Sveriges Ingenjörer har som framgår av varslen undantagit ett antal tjänster från den varslade konflikten, bland annat de som är anställda som VD, personalchef, tjänstemän med företagsledande ställning, tjänsteman som hanterar löner och andra ersättningar till anställda inom och utom företaget. Här kan du se vilka tjänster som omfattas av undantagen. Det är endast Sveriges Ingenjörer och Unionen som ska ta ställning till om en viss befattning på ett företag omfattas av undantagen i varslet.