Reformeringen av AF är igång igen: ”Obegripligt”

Bild från SvD, 29 april 2020.

Antalet arbetslösa fortsätter att öka, och sedan 1 mars har Arbetsförmedlingen tagit emot fler än 109 000 nya arbetssökande. Trots det fortsätter reformeringen av Arbetsförmedlingen som om inget har hänt. "Obegripligt", säger Ursula Berge med fler i en artikel i Svenska Dagbladet i dag

SvD har i dag ett stort reportage om reformeringen av Arbetsförmedlingen. Flera experter, som Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi, Anders Forslund, biträdande chef vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU och förbundets samhällspolitiska chef Ursula Berge uttalar sig.

Om den fortsatta reformeringen under den här arbetsmarknadssituationen:

– Det är helt obegripligt, säger Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

– Det måste bero på att detta är kabinettsfrågan. Att Januariavtalet rasar på den här punkten om man inte fortsätter. Att Centern säger att gör vi inte detta, så hoppar vi av avtalet, säger hon.

Redan förra året kunde Arbetsförmedlingen inte göra av med pengarna i hela sitt programanslag på grund av personalbrist. Nu har ännu fler sagt upp sig, samtidigt som arbetslösheten riskerar att dubbleras på kort tid.

– Det är väldigt olyckligt att bakbinda Arbetsförmedlingen på det sätt man gör nu, säger Ursula Berge.

På vilket sätt gör man det?

– Man låser in dem i omfattande organisationsförändringar och man ger dem inga resurser att göra det som är deras jobb, nämligen att slussa arbetslösa vidare. Dessutom låser man in myndigheten i ett pilotprojekt som man har svårt att ha nytta av sedan, eftersom det utförs i en exceptionell tid.

Artikeln är betydligt längre och kan läsas i sin helhet på SvD. Där finns även intervju med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

SvD:s journalist är Annie Reuterskiöld. Fotograf är Magnus Hjalmarson Neideman.