Hur kan man nu öppna dörren till högerradikala partier?

De nordiska högerradikala partierna närmar sig varandra i en nationalistisk, invandringskritisk och nu även socio-kulturell fåra. Vi pratar med Ann-Cathrine Jungar, som är statsvetare på Södertörns högskola och expert på nordiska högerradikala partier om vad vi ser just nu och vad vi har att vänta när det gäller normaliseringen av dem.

I Sverige handlar debatten mycket om SD i opposition eller inne i värmen och att de inte ska få påverka regeringsunderlaget. Vad spelar det för roll för deras stöd?

– De nordiska högerradikala partiernas opinionsläge bestäms allt mer av var de befinner sig i det politiska landskapet. De verkar ”scora” högst när de befinner sig i opposition, säger Ann-Cathrine Jungar.

– En österrikisk statsvetare som studerat högerradikalismen i Österrike beskriver deras politiska situation som ”dömda att misslyckas i regering och vara framgångsrika i opposition”. Det är en beskrivning som kan vara användbar även för Norden.

– Sannfinländarna har suttit i regering och lämnade den, mot sin vilja, när de radikaliserades i samband med ett partiledarbyte. Fremskrittspartiet lämnade regeringen i Norge nyligen, när deras sympatisörer tyckte att de fick kompromissa för mycket. Båda de partierna tappade i stöd när de satt i regering.

– Det här med att ta ansvar och kompromissa är kanske inte lika viktigt för väljare och partiledningar i högerradikala partier, förklarar Ann-Cathrine Jungar.

Håller vi på att normalisera högerradikala partier?

– Två faktorer avgör mer än andra hur snabbt normaliseringsprocessen går. Har ett parti ett nationalsocialistiskt ursprung som har SD i Sverige, men inte de andra, går normaliseringsprocessen långsammare. Det andra är hur radikal politik de drivit där Sannfinländarna ju kastades ur regeringen när de radikaliserades, säger Ann-Cathrine Jungar.

Vad förvånar dig mest i dagens politiska situation?

– Det som förvånar mest är hur M och KD kan motivera att man nu öppnar dörren till Sverigedemokraterna, när man investerat så mycket i att isolera dem tidigare, undrar Ann-Cathrine Jungar avslutningsvis.

Det och mycket annat högintressant kan ni höra om ni vill förstå de nordiska högerradikala partiernas framväxt. Lyssna på veckans Samhällsvetarpodden med Ursula Berge som utfrågare i vanlig ordning.

Lyssna på Spotify | Acast | Apple Podcasts/ iTunes | Soundcloud eller här på webben.