De fem vinnarna är...

De första som ansökte om hälso- och sjukvårdskuratorslegitimation kunde var med och tävla om en vecka i något av förbundets fritidshus.

Fem vinnare får 5 000 kronors rabatt vid bokning av en vecka i Cagnes-sur-Mer på franska Rivieran, Fuengirola på spanska Costa del Sol eller i Klövsjö i Jämtlandsfjällen. 

Vinnarnas motiveringar var som följde:

”För patientsäkerheten, som patient ska man veta att kuratorn besitter rätt kompetens för sina arbetsuppgifter. Kuratorn arbetar självständigt, har ett patientansvar, gör bedömning och behandling. Patienten måste tryggas i att den personen som arbetar som kurator har rätt utbildning och kompetens för att utöva sitt yrke på bästa sätt vilket legitimationen visar, brister kuratorn i sin yrkesutövning så kan legitimationen återkallas. Som yrkesverksam så upplever jag legitimationen som att vårt yrke tas på allvar, att inte vem som helst kan kalla sig kurator.”

”Ett erkännande och ett kvitto på att vi kuratorer finns som profession.
Ett sätt att säkra den vård som bedrivs. Såååå roligt att det äntligen är dags! ”

”Vi kuratorer kanske får en bättre status inom Hälso- och sjukvården och egen profession bland alla andra legitimerade yrken.”

”För att vi har fört en facklig kamp om detta i 60 år och jag fyller 60 år i år!”

” För att erbjuda en mer patientsäker vård. För att kunna delta i fortbildningar mm som erbjuds för legitimerade yrkesgrupper. För att kunna ta emot patienter på ett patientsäkert sätt i eget företag.”

”Jag tycker att det är viktigt ur ett patientsäkerhetsperspektiv. Patienter och deras anhöriga ska vara trygga med att det psykosociala behandlingsarbete som bedrivs inom hälso- och sjukvården är kvalificerat och tål att granskas. För mig handlar det också om att stoltheten och tydligheten för professionen växer, både från oss själva som kuratorer men även från andra yrkeskategorier som vi samarbetar med.”

Tävlingen tog slut 31 augusti 2019.