”Det är läge för mindre snack och mer pengar, nu” 

Kommunal går in i den här avtalsrörelsen utanför LO-samordningen i syfte att få till rejäla lönelyft för sina yrkesutbildade välfärdsarbetare utöver det så kallade märket. De vill lyckas med det man fick till 2016 när undersköterskorna fick rejäla lönelyft, men nu ska fler välfärdsgrupper med. Men övriga LO ville inte. Samhällsvetarpodden pratar med Tobias Baudin, ordförande i fackförbundet Kommunal om var skon klämmer. Ursula Berge ställer frågorna.  

- Jag är besviken att vi inte fick ihop LO-samordningen i år. Det handlade om en enda mening. Nu står 40 procent av LO utanför LO-samordningen. Det gör den så klart svagare, förklarar Tobias.  

- Välfärdssektorn behöver anställa en halv miljon på sex år och då är lön en viktig del. Men även arbetstider är betydelsefullt för att skapa attraktiva jobb så att vi kan ha en bra välfärd för alla. Jag är förhoppningsfull att vi kan lyckas, trots att kommunerna har för dålig ekonomi nu. Avtalsrörelsens resultat är avgörande för att folk ska söka sig till välfärdsjobben, säger Tobias.  

- Vi har gemensam problembild, men det kommer inte att bli lätt i den här avtalsrörelsen. Arbetsgivarna är ofta snåla. Men nu måste vi ha offensiva arbetsgivare som vågar satsa på att vi ska ha en bra välfärd, fortsätter Tobias. 

Varför är det just på jämställda löner LO-samordningen alltid havererar? 

- Visst är det konstigt! Om det skiljer så mycket mellan kvinnor och mäns löner måste kvinnodominerade yrken få mer. Därmed måste mansdominerade stå tillbaka. Då blir det lite jobbigt. Det är pinsamt att LO inte kan prioritera kvinnors löner. Men det är det som måste till, säger Tobias. 

Strejker inom välfärden anses ofta vara samhällsfarliga. Borde inte fack som har svårare att strejka kompenseras för det? 

- Det är en klok tanke. Våra grupper kan ofta inte strejka. Det visar ju hur viktiga välfärdsjobben är. Om en bilreparatör strejkar är det någon som inte får sin bil reparerad, men om en undersköterska strejkar kanske folk dör. Ändå får bilreparatören 40 000 kronor mer om året. Vi hanterar det här med att vissa inte kan strejka genom att vi är så stora. Vi kan ta ut andra grupper, eller tex genom nyanställningsblockader, förklarar Tobias. 

Och sist men inte minst frågar vi så klart om det är nästa LO-ordförande vi pratar med. Svaret på den frågan och många andra får du i veckans Samhällsvetarpodden.