Lär dig sunda digitala vanor

Hur vi mår handlar inte om hur lång skärmtid vi har. Det handlar om vad vi använder skärmtiden till. Psykologen Siri Helle vill att vi tar kommandot och blir sheriffer i den digitala vilda västern som råder just nu.

Vi ska inte se våra digitala skärmar som något som inte går att rå på, som vädret. Vi ska inte tro att vi antingen översköljs av digitala intryck som en ostoppbar störtflod. Inte heller bör vi ha en total digital torka som utesluter oss från alla fördelar med att vara uppkopplade. Kruxet är bara att vi måste lära oss att kontrollera flödet.

Jag vet vad du tänker. Du tänker på Anders Hansens uppskattade sommarprat, som ledde till att du dammade av ditt medlemskap på gymet igen. Siri Helle är psykolog och i hennes bok ”Smartare än din telefon” ger hon en djupare och mer nyanserad bild än den vi hörde i Sommar i P1. 

”Smartare än din telefon” fungerar som en handbok med praktiska tips om hur du använder mobilen för att må bättre, bli effektivare och stärka dina relationer. Inledningsvis får vi en gedigen bakgrund om hur hjärnan fungerar och Siri Helle vänder upp och ner på urbana myter om hur mobilen är vår tids drog. Säg till exempel att en människa är deprimerad, och sitter hemma och… ja, vad då? Surfar på mobilen! Hur troligt är det att depressionen hux flux skulle försvinna om man plockade bort mobilen? Vad är hönan och vad är ägget? 

Siri Helle ger handfasta råd om hur du kan göra det bästa av mobilsituationen inom områdena:

  • Fritid
  • Relationer
  • Sociala medier
  • Arbete
  • Värderingar

Vinden har vänt

Trenden har gått från att alla skulle visa upp sina senaste tekniska prylar, till att präktigt banta ner sina digitala stall till enbart någon gammal Nokia 3310. Hade hipsters levt under Kobratelefonens tid hade den troligtvis varit det hetaste på Södermalm just nu. Men utvecklingen medför faktiskt bra saker.

Vi kan dela upp mobilanvändandet i aktivt och passivt beteende, där det aktiva uppmuntrar till integration. Chattar och spel skapar ett värde för barn som saknar skolkompisar, och som kan skapa värdefulla relationer på nätet i stället. Du som läser det här ser antagligen också fördelarna med mail i stället för fax, möjligheten att hämta på förskolan och avsluta arbetet hemifrån, eller för all del kunna svischa istället för att köa på bankkontor. Klick, klick, vad enkelt allt blivit. Klick, klick, krasch, så föll du i fällan för det passiva evighetsscrollet och click-bait träsket.

Digital vilda västern

Att öppna mobilen kan vara som att dra i en enarmad bandit. Det blir en kick och du hoppas att de röda små notiserna ska ge hjärnan belöningsgodis så som lajks, kommentarer eller senaste nytt. För ett flockdjur som människan river det i själen att riskera att gå miste om något. FOMO, Fear of Missing Out, ger oss med all säkerhet inflammerade scroll-fingrar innan det ger oss grupptillhörighet. Men vad ska du göra då?

  • Rensa bland notiserna. Du ska ta kontroll över flödet av information. Under Inställningar kan du stänga av notiserna. För guds skull, det minsta du kan göra är att stänga av ljudet som plingar varje gång du får mail.
  • Lägg undan mobilen. Om du hela tiden ser din mobil kommer du undermedvetet lockas att lyfta upp den, och tro att den är mer intressant är personen som försöker prata med dig. I kapitlet som handlar om hjärnan får du lära dig att vi bara är förmögna att göra en sak i taget. Så. Möte först. Mobilen sen.
  • Skapa regler. Bestäm dig för vilka klockslag som du får kolla vissa appar. När du har gjort det under en vecka ska du utvärdera. Gick det bra? Missade du något? Om det fungerar – toppen. Om inte – testa något annat. Hitta något som fungerar för dig.
  • Jobbmailen. Gör det otänkbara – slå av notiserna på jobbdatorn. I slutändan gör notiserna dig mer ineffektiv. Är du våghalsig kan du skriva i mailsignaturen att du endast läser mailen X antal gånger per dag.
  • Begränsa det gränslösa arbetslivet. Siri Helle går in på Pomodoro-tekniken, som är ett arbetssätt för att bli mer produktiv. Hey, det finns en Pomodoro-app så att vi gudbevars inte behöver använda pennor och kladdiga post it lappar. Hur som helst, tekniken får oss att prioritera, sätta mål och påminner oss om att ta rast. 

Hjärnan fungerar jättebra med att vara uppkopplad. Men precis som ett batteri behöver den laddas. Vi måste ge våra hjärnor digitala pauser ibland. Precis som du sätter regler i hemmet bör du förankra digitala förhållningssätt med dina kollegor och chefer. Om du är tydlig med hur du vill använda dina enheter för att må bra är det sannolikt att du och tekniken får en win win situation. 

I boken följer en rad lärdomar och kunskaper. Tanken är att du ska ta kontroll över beroendet och vända på behovet. Mobilen ska vara till din fördel och i din kontroll, så att du kan dra nytta av alla dess fördelar.

/Theresia Viska, digital kommunikatör