”Sölvesborgssmittan kan sprida sig”

Lawen Redar

Det har länge funnits en politisk samsyn i svensk kultur- och mediapolitik. Med riksdagens beslut om Public Service i veckan bekräftades det. Samtidigt växer en annan kultur- och mediapolitik nu fram i vissa svenska kommuner, men också i andra länder, inom högerkonservatismen, där såväl kultur som media inskränks och styrs av politiken. Samhällsvetarpodden pratar med Lawen Redar, som är kulturpolitisk talesperson (s) om vad som händer just nu. Ursula Berge ställer frågorna.

Vi har många tecken på att såväl kulturpolitiken som mediapolitiken är satt under press nu. Tydligast exempel är Sölvesborg med en majoritet bestående av SD, M, KD och ett lokalt parti som har åsikter om vad som är ”rätt” och ”fel” kultur. I majoritetens 220-punktsprogram skriver man att konsten som köps in i kommunen ska vara ”tidlös och klassisk” och sättas framför ”utmanande samtidskonst”. 

- Vi behöver gemensamt agera med kraft kring det som händer i Sölvesborg, menar Lawen Redar.

Häromdagen avgick kulturchefen i Sölvesborg för att hon inte ansåg sig kunna göra sitt jobb när hon bland annat inte fick köpa in böcker på främmande språk i enlighet med bibliotekslagen.

- Biblioteken har en demokratisk uppgift, som bland annat innebär att de ska leverera litteratur också på minoritetsspråk. Det är en viktig fråga hur bibliotekslagen levs upp till i Sölvesborg. Vi måste agera på detta politiskt, fortsätter Lawen.

Majoriteten i Sölvesborg består inte bara av Sverigedemokrater utan också av moderater och kristdemokrater.

- Det är en oerhörd tystnad från moderaterna och kristdemokraterna. Vi kommer att fortsätta utkräva ansvar från de partierna på riksplanet i vad deras partivänner gör i Sölvesborg.

- Jag hoppas inte det som händer i Sölvesborg smittar av sig på andra kommuner. Det skulle vara jätteallvarligt, men jag kan inte säga att det inte kommer att ske. Sverigedemokraterna är största parti i många kommuner, och det finns intresse från borgerliga partier att styra i fler kommuner tillsammans med Sverigedemokraterna, befarar Lawen.

Vi pratar också om public services centrala roll, och om liberala partiers skyldighet att stå upp för den liberala demokratins fundament. Respekten för, inte bara individer, utan också minoriteters rättigheter, förutom fri kultur och fria medier är avgörande för demokratin som vi känner den.

Detta och mycket annat kan du höra i veckans Samhällsvetarpodden. Trevlig lyssning!