Personalvetarstudenter på uppdrag av Polisen

Feedbackkultur och digitaliserad kandidatprocess var två av nyckeltermerna som gav Hanna Andersson och Sanna Nyhem en första plats i årets omgång av personalvetar-SM i Stockholm den 26e december.

Årets konkurrens i personalvetar-SM var högre än någonsin.
Under två dagar sätts personalvetarstudenternas färdigheter, kunskaper och kreativitet till sin spets genom att arbeta med ett verklighetsförankrat case framtaget av Polismyndigheten under temat Strategisk HR: rekrytering.  

Polismyndigheten inledde tävlingsmomentet med en presentation om organisationen och gav relevant bakgrundsinformation och sedan gavs de tävlande frågeställningarna; "Hur gör polisen så att kandidatupplevelsen blir den bästa på svenska arbetsmarknaden" och "Hur blir polisen Sveriges attraktivaste arbetsplats?"  En bred uppgift där de tävlande fick 8 timmar på sig att utforma en presentation på 3 minuter som skulle presenteras för juryn.

Årets jury bestod av representanter från SKR, Nordic Choice Hotels, Randstad och Polismyndigheten som tillsammans lyssnade in på och korade finalisterna samt utsåg vinnarna för årets SM.

Från juryorganisationen Randstad fick dessutom de tävlande en inspirerande presentation kring Rättvis Rekrytering att ta med sig ut i arbetslivet och SKR presenterade sin kampanj "Sveriges viktigaste jobb", och varför den i högsta grad är relevant för framtidens HR-arbete. 

"Samtliga lag har bidragit till att göra polismyndigheten bättre."

Juryn hade ett tufft arbete att utse en vinnare och alla jurymedlemmar berättar att de kommer ta med sig bitar från samtliga presentationer för att utveckla sina egna organisationer. Till sist landade utsågs dock Hanna Andersson och Sanna Nyhems bidrag som det vinnande konceptet.  Juryns motivering lät som följande: 

"Med relevans, innovation och humor fångade det vinnande laget juryns. Med konkreta förslag hur feedbackkulturen kan utvecklas, till exempel genom att införa ett system för att kontinuerligt utvärdera kandidatupplevelsen för ett ständigt lärande och utveckling. Det vinnande laget presenterade en innovativ kandidatprocess som innehöll utvecklad digitalisering samt ett sätt att engagera kandidaten och ge stegvis uppdatering om var i rekryteringsprocessen man befinner sig, "som när man beställer ett paket och får ständiga aviseringar i sin mobiltelefon, fast polisen ska alltid leverera!""

 

Pristagarna:
1a plats - Hanna Andersson och Hanna Nyhem (Högskolan Dalarna, respektive Linköpings Universitet)
2a plats - Sebastian Fröjd och Frida Petterson (Högskolan Kristianstad)
3e plats -  Julia Carlson och Amanda Näslund (Örebro Universitet)

Juryn:
Max Lutteman, Polismästare på Polismyndigheten
Tina Tropp Jerresand, People & Culture Manager på Nordic Choice Hotels
Paola Felicetti, Kommunikationsstrateg på SKR - Sveriges Kommuner & Regioner
Maria Strömberg, Perm Manager på Randstad