Studenter från SLU vinnare i Samhällsvetar-SM 2019

Den 12 november avgjordes Samhällsvetar-SM 2019 i Stockholm efter ett två dagar långt mästerskap. Vinnare blev Ebba Almqvist och Linn Flodén från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. 

I Samhällsvetar-SM möts samhällsvetarstudenternas kompetens och arbetslivets utmaningar i jakt på nya lösningar. Studenter från hela Sverige tävlade i lag om två personer och skulle testa sina kunskaper och färdigheter mot ett skarpt case som i år kom från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR – en medlems- och arbetsgivarorganisation som organiserar landets alla kommuner och regioner för att driva deras intressen.

Juryn, som bestod av representanter från SKR, Företagarna, Tillväxtverket och Oxford Research, höll också föreläsningar om sina organisationer och hur arbetsmarknaden kan se ut för samhällsvetare. 

Johan Peck från Oxford Research pratade bl.a. om hur man kan jobba som samhällsvetare i privat sektor med att utreda stora samhällsutmaningar. Tillväxtverkets Sofi Sjöberg kastade ljus på hur myndigheten jobbar med sitt uppdrag att arbeta för hållbar tillväxt och konkurrenskraftiga företag i alla delar av Sverige. 

Sista dagen berättade Malin Påhls Hansson från Företagarna om sin karriärresa under parollen ”Min resa från student till expert på fem år” och uppmanade deltagarna att våga trotsa omgivningens förväntningar och tankar för att nå sina drömmar.

Case med fokus på regional utveckling

Årets case presenterades av Gustaf Rehnström från SKL:s avdelning för tillväxt och samhällsbyggnad. Uppdraget handlade om att presentera ett svar på frågan ”Hur säkerställer vi likvärdiga förutsättningar för välfärd och utveckling i hela landet, oavsett om man bor i städer eller landsbygder?." En grannlaga uppgift för studenterna då de hade åtta timmar på sig att besvara denna stora fråga. Trots detta gjorde studenterna ett högklassigt arbete och juryn fick till slut också ett svettigt arbete.

Tre av lagen gick vidare till final och när den var avgjord hade SLU vunnit - före två lag från Linnéuniversitetet.

Juryns motivering

Samtliga finalister presenterade kreativa svar, men det vinnande laget utmärkte sig genom att presentera ett förslag som ligger nära till hands att genomföra. Förslaget handlade om att SKR skulle ta fram ett metodmaterial till skolan för att stärka ungdomars lokala anknytning i tidig ålder i syfte att motverka utflyttning från landsbygder. Motiveringarna löd:

Vinnare, Ebba Almqvist och Linn Flodén, SLU: ”För att på kort tid ha lyckats ta fram en avgränsad, konkret och fullt genomförbart idé.

Möjlighetsresan lyckas ta sig an den demografiska utmaningen genom ett innovativt och proaktivt angreppssätt, innefattandes både unga och återvändare, där lokal anknytning och identifikation med platsen är bärande element.” 

Plats 2, Amanda Sahibzada och Fanny Flemström, Linnéuniversitetet: ”Genom ett väl kommunikativt paketerat förslag och välformulerade one-liners om att ”landsbygd ska få vara landsbygd”, ger er goda omvärldsanalys om ”attraktiva kommuner” resultat i lösningar som bygger på digitalisering med syfte att bygga strategiskt smart infrastruktur och kommunikation för lika förutsättningar till välfärd i hela landet.”

Plats 3, Julia Yunusova och Jonathan Madeland, Linnéuniversitetet: ”Med en tydlig anknytning till mekanismerna bakom kompetensutvecklingen i stad och land visar ”Kompetenskoncentrering”, och förslaget om ett ekonomiskt omfördelningssystem baserat på kompetenskoncentration, på både originalitet och analytisk skärpa, vilket stärks av en välargumenterad och pedagogisk presentation.”

Pristagarna

1:a plats: Ebba Almqvist och Linn Flodén, SLU

2:a plats: Amanda Sahibzada och Fanny Flemström, Linnéuniversitetet

3:e plats: Julia Yunusova och Jonathan Madeland, Linnéuniversitetet

Juryn 

Gustaf Rehnström, sakkunnig på Sveriges Kommuner och Regioner, avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad

Sofi Sjöberg, analytiker på Tillväxtverket

Malin Påhls Hansson, expert i kompetensförsörjning på Företagarna

Johan Peck, analytiker på Oxford Research