Demokratin behöver digitala arméer av systerskap

Media ställer allt större krav på politiker att vara tillgängliga dygnet runt. Sociala medier har ökat de kraven, men också möjligheterna till kontaktytor och demokratiskt samtal med väljarna. Med det har även näthatet kommit.

Samhällsvetarpodden gästas idag av Annika Strandhäll och vi pratar om sociala medier både som möjlighet och hot för demokratin.

– Sociala medier ger stora demokratiska möjligheter. Men nu ser vi även avigsidorna. De har också blivit verktyg för rent antidemokratiska krafter, eller för att tysta starka röster, inte minst kvinnor, säger Annika Strandhäll.

– Jag brukar beskriva den perfekta giftcocktailen för näthat. Om du är kvinna, etnifierad, vänster och har starka åsikter och uttrycker dig politiskt så är det oerhört lätt att du drabbas av näthat.

– Vad vi ser är ett gammalt strukturellt kvinnohat på en helt ny plattform. Det är extremt vad man kan bli kallad för. Man är korkad, ful, inkompetent, man ska utsättas för sexuella övergrepp och förtjänar att bli misshandlad och dödad.

– Det här är ingenting som den överväldigande majoriteten vill se som en del av det demokratiska samtalet. Det här är något som måste bekämpas, fortsätter Annika Strandhäll.

Vi pratar också med Annika om vilka strategier man kan använda som utsatt, vad journalistiken, politiken, skolor och domstolar kan göra, för att inte tala om vad alla vi andra kan göra för att bli digitala arméer till skydd för demokratin. 

 

Klicka på bilden för att se trailern på Youtube.