Maxa jobbmöjligheterna med rätt studiefördjupning

Alla ställs vi inför valet i våra studier vad vi ska fördjupa oss inom. Det kan handla om val av kurser, ämne till uppsatsen eller var vi ska göra vårt examensarbete. Inte sällan kan det kännas som livsavgörande, och även om det inte är riktigt så dramatiskt så är det ändå viktigt.

Var finns jobben? Här får du 3 tips.

Akademikerförbundet SSR är fackförbundet som bryr sig om din trygghet och framgång som student, både i studier och framtida arbetsliv. Vi är också ett professionsförbund som har stenkoll på din arbetsmarknad om du är socionom, ekonom, samhällsvetare, beteendevetare, personalvetare eller folkhälsovetare. Eftersom fackförbund handlar om att stödja varandra vill vi ge dig några tips att tänka på inför din fördjupning – så du kan känna dig lite tryggare och göra rätt val för dig och din framtida karriär.

  • Vet du vad du vill jobba med, eller åt vilket företag? Då kan du inventera ditt kontaktnät eller skapa dig ett kontaktnät. Gå igenom din Facebook, Linkedin eller annan sociala media och se om det finns någon som arbetar med något du verkar tycka är intressant eller som verkar ha en intressant titel. Hör av dig till personen, presentera ditt syfte och fråga om du får ställa frågor om deras jobb och fördjupning/praktik. 
  • Det andra alternativet är att fråga företag du är intresserad av direkt. Hör av dig till intressanta företags HR-avdelningar och fråga om råd. Du kan också höra av dig till en anställd som verkar ha en intressant roll. Fråga efter vad som kännetecknar deras anställda, hur utvecklingen för deras bransch ser ut och om det är några kompetenser de har svårt att rekrytera i nuläget. 
  • Glöm inte branschmässorna. Många branschmässor ger lägre pris till studenter och det är inte bara en utmärkt möjlighet att spana efter framtida arbetsgivare, utan även en möjlighet till att få en omvärldsanalys. Vilka trender påverkar? Hur ser framtiden ut? Var finns flaskhalsarna? På branschmässor kan du få svar på nästan alla frågor som kan hjälpa dig med fördjupningsval.
  • Kolla med oss på facket. Vi har koll, vi vet vilka yrken det är brist inom, kompetenser som efterfrågas och löneläge. Är du medlem kan du alltid slå iväg ett mejl till din studentombudsman. Är du inte medlem kan du lätt bli (klicka här).

Vi hoppas att du ska genom dessa tips snabbt tar dig till ett jobb där du har goda villkor, trivs och känner att du gör något viktigt. Men kom ihåg att det viktigaste när du väljer fördjupning eller bestämmer dig var du ska göra din praktik är att det känns viktigt och roligt för dig. Om du inte känner dig motiverad för det du gör är risken mycket större att arbetet inte blir det bästa du kan göra.

Så kom ihåg: maxa dina karriärmöjligheter är bra, men att välja det som motiverar dig är ännu bättre.

Klicka här för att bli studentmedlem