Tre tips för att hitta ditt drömjobb

Som ett fackförbund med över 74 000 medlemmar och där din profession står i fokus kan vi en hel del om att söka jobb. Därför vill vi hjälpa dig som student med lite tips om hur du kan leta och söka jobb för att maxa dina möjligheter att hamna på ett jobb där du har trygga villkor och får göra något som känns meningsfullt för dig. 

Nu när terminens slut närmar sig börjar jobbsökandet för sista årsstudenter. Ni som har två eller tre terminer kvar till examen kanske redan själva börja se sig om jobb. Många av er som läser det här har redan koll på vad ni vill jobba med, inom vilken bransch och kanske till och med för vilket företag eller organisation. Efter minst tre år i högskolan är det inte konstigt. Men att ta sig dit är inte nödvändigtvis enkelt.

1. Det första du ska tänka på

är att om du vet inom vilken bransch eller vilket företag du vill jobba åt är alternativen ofta fler än du tror. Det kanske känns självklart när du läser det men många tänker inte att kolla på mindre företag eller konkurrenter till ett företag eller organisation man gärna vill arbeta åt. Många vill till exempel jobba åt IKEA, vilket gör att många söker sig dit. Men det finns en uppsjö av andra mindre och konkurrerande möbelföretag som erbjuder minst lika spännande arbetsuppgifter. Och även om det inte är just det företaget du vill arbeta åt så är det ett bra sätt att få erfarenhet för att kunna ta sig vidare.

Det är inte bara genom google du kan hitta potentiella arbetsgivare. I många fall är branschtidningar ännu bättre. Många företag som är stora inom sina branscher är inte stora bland allmänheten. Då är branschtidningar ett enkelt sätt att hitta dem, vad de arbetar med och lära sig mer om dem. Ett annat tips är branschmässor, där studenter ofta får rabatt på inträdet.

2. Det andra du ska göra

är att tänka på ditt nätverk. Även om du inte tror det så har du definitivt ett nätverk som du kan använda dig av. Din högstadiepolares mamma, din gamla fotbollstränare eller gamla granne. Listan kan göras lång över människor du känner som kan hjälpa dig, ge dig rekommendationer och vara hjälpsamma. Gå igenom dina vänner på Facebook och dina kontakter på LinkedIn för att hitta människor som kan vara intressanta och skriv. Gör en shotout på sociala medier och be om hjälp. Lägg ut ditt CV och meddela att du är redo för att ta dig an nästa utmaning. Det finns gott om människor som är redo och villiga att hjälpa dig.

3. Det tredje du ska tänka på

är hur du utformar ditt brev. Många i sina brev skriver om vad de tror de kan få utifrån företaget men glöm inte att du också ska berätta vad du har att erbjuda. Att ha ett stycke som börjar med ”I tjänsten XX hos kan jag erbjuda…” följt av konkreta saker som svarar mot vad de söker och du kan kommer stärka dig. Glöm inte att du som studentmedlem alltid kan skicka in CV till vår CV-granskare. Läs mer om det här!

I slutänden är det tufft att söka jobb. Du kommer behöva ställa in dig på att få nej, och ibland inte svar alls. Det viktiga är att du litar på dina egna kompetenser, håller modet uppe och söker jobb som intresserar dig. Glöm inte att i det här kan du alltid förlita dig på oss i förbundet. Vi har stöd och råd som du kan få – läs mer om dem här.

Lycka till i jobbsökandet.