Så förstår du Brexit

Brexitdatumet 31 oktober är nära nu. Blir det en hård Brexit, ett avtal både EU och britterna kan leva med eller kanske något som till slut blir riktigt bra?

Veckans Samhällsvetarpodden pratar med den svenska journalist – Katrine Marçal, DNs utsända i Storbritannien – som kanske är den mest insatta svenska journalisten i brittisk politik just nu. Lyssna när hon förklarar i veckans Samhällsvetarpodden.

– För att förstå Brexit måste man egentligen gå tillbaka ända till 1500-talet och Henrik den åttonde som ville bryta med resten av det katolska Europa för att få gifta om sig. Någonstans då formades den brittiska självbilden av att man är en ö och något annat än kontinenten, förklarar Katrine Marçal.

– Men det finns också en mer traditionell EU-kritik och den kommer bland annat från Margaret Thatcher som sa ”Vi har inte rullat tillbaka socialismen här i Storbritannien för att få den igen via Bryssel”.

– Folkomröstningen 2016 som resulterade i att majoriteten ville att Storbritannien skulle lämna EU präglades då mest av arbetskraftsinvandringen till Storbritannien från Central- och Östeuropa. Det präglade dem mycket mer än flyktinginvandringen som man från svenskt håll kanske tänker runt de åren.

– Britterna ville ta tillbaka kontrollen över sin gräns i det kända begreppet: ”Take Back Control”. Man ville att det brittiska parlamentet skulle bestämma över Storbritanniens gränser. Den kontrollen har man inte idag.

– Det är en konstig ironi att Nordirland, som är det som Brexitavtalet i stort kan stjälpa på, inte diskuterades allt i folkomröstningen 2016. Det är det som allt handlar om just nu.

Det och mycket annat som hur man ska förstå Boris Johnson och medieklimatet i Storbritannien just nu.