En viktig dag att stå upp emot antisemitism och historierevisionism

Antisemitismen växer igen. Men Förintelsen får aldrig upprepas och aldrig glömmas. Det är avgörande att olika delar av samhället tydligt tar avstånd ifrån antisemitismen och historierevisionismen. Det civiliserade samhället måste reagera och då även svensk fackföreningsrörelse. Det är extra viktigt idag – på Förintelsens minnesdag.

Akademikerförbundet SSR har i olika sammanhang tydligt tagit ställning för ett öppet och inkluderande samhälle, fritt från diskriminering och för alla människors lika värde. Däri ligger ett tydligt ställningstagande emot antisemitism. Det har vi gjort i Öppet Sverige och i många andra former. En dag som denna vill vi synliggöra de modiga män och kvinnor som Livia Fränkel, Hédi Fried, och Jovan och Dina Rajs som oförtrutet för kampen vidare för att vi inte ska glömma de fruktansvärda illdåd som nazismen gjorde sig skyldiga till under Förintelsen. Här följer några saker vi och andra har gjort:

Samhällsvetarpodden har träffat Auschwitz-överlevaren Livia Fränkel för att försöka förstå det som nu händer i Sverige. Lyssna här. Vill du höra hela Livias historia kan du bland annat göra det på Forum för Levande Historias hemsida för vittnesmål Du kan även läsa hennes syster Hédi Frieds bok ”Skärvor av ett liv” där deras gemensamma livshistoria beskrivs. Boken finns som pocket, E-bok och ljudbok varhelst du köper eller lyssnar på böcker.

Läs om förbundets arbete inom Öppet Sverige och emot antisemitism här, och inte minst här.

Akademikerförbundet SSR stödjer Stiftelsen Expos arbete för att dokumentera antisemitism och antirasism. Det kan du läsa om här. Läs inte minst Bilan Osmans, som är utbildare på Expo, analys idag på Förintelsens minnesdag.

Vi rekommenderar även debattartikeln ”Förintelsens långa skugga måste påverka skolans arbete” av Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Dagens Arena idag.

Jovan och Dina Rajs kommer i dagarna ut med en bok "Ting som bär våra minnen" om sina minnen från Förintelsen. Du kan se dem i en färsk tv-intervju här.

Avgörande i kampen mot antisemitism är att vi själva tar ställning. Chefen för judiska muséet Christina Gamstorp skrev nyligen i Dagens Nyheter en tänkvärd artikel om vikten av civilkurage: ”Ju fler åskådare – desto färre ingriper”.