Tre tips att landa mjukt efter sista terminen

Ung på jobbet

Nu i januari börjar sista terminen för många studenter runt om i Sverige. Det är en termin av pirr, mycket plugg men också en gnagande oro. Hur ska det bli att ta klivet ut i ”riktiga” världen? Kommer jag klara steget in på arbetsmarknaden?

På Akademikerförbundet SSR märker vi att många av våra studentmedlemmar ställer sig dessa frågor, och fler frågor därtill, och därför vill vi ge några tips till dig som nu påbörjar sin sista termin så att du landar mjukt när du tar examen.

En av de stora utmaningarna, och något man kanske är mest nervös över, är att få jobb. Du har ändå utbildat dig i minst tre år för att bli något. Kommer du få arbetet du vill ha? Kommer du ha användning av det du lärt dig i studierna? Vad kommer du egentligen tjäna? Många frågor, och många orosmoment.

  1. Det första att tänka på att söka jobb är att inventera ditt nätverk. Gamla grannar, stället du gjorde praktik på eller bekanta på sociala medier som Facebook eller LinkedIn är bra ställen att börja på för att få hjälp! De absolut flesta blir smickrade över att du vänder dig till dem.
  2. Det andra är att de flesta universitet och högskolor har karriärtjänster där företag och organisationer utlyser juniora tjänster. Spana in din högskolas hemsida eller fråga studievägledningen.
  3. Det tredje är att gå på branschmässor och kolla in branschtidningar. Mässor har ofta studentpriser, och är ett bra ställe att inventera vilka aktörer som finns inom sektorn du vill vara verksam inom. Gå dit, ställ frågor och be om kontaktuppgifter. Branschtidningar är ett bra sätt att få en överblick över vilka företag som kanske är stora inom sin sektor, men inte allmänt kända, som du kan börja på. Vill du ha fler tips inför jobbsökandet kan du läsa mer här.

Försäkringar

Det är bra att du skaffar försäkringar snabbt. Idag har du kanske studentförsäkringar, men många slutar gälla när du tar examen. De försäkringar du bör skaffa är en hemförsäkring och en olycksfallsförsäkring. Har du djur eller bil är det bra att försäkra dem med. Om du har partner eller barn kan en livförsäkring komma väl tillhands. Glöm inte heller att gå med i a-kassan så du kan känna dig trygg om du blir arbetslös.

Ett av de viktigaste stegen man kan ta ut i vuxenlivet är att gå med i facket. Några av er som läser är nog redan med i facket. Då är det bara att gratulera! Är man studentmedlem och stannar kvar i sitt förbund när man blir yrkesverksam får man oftast rabatterad medlemsavgift. För studenter som är medlemmar i Akademikerförbundet SSR handlar det om lite mer än 100 kronor lägre i medlemsavgift. Andra villkor gäller andra fack.

Trygghet genom facket

Det finns två skäl till varför du ska vara med i facket när du går ut på arbetsmarknaden. Det första är att säkra tryggheten för dig själv. Om du får problem på din arbetsplats, blir uppsagd, diskriminerad eller ska löneförhandla så finns facket där för dig. Genom att du betalar medlemsavgift stödjer du också dina kollegor som är med i facket att få samma trygghet, och de gör samma sak för. Vidare kan fackförbund ge dig stöd i kompetensutveckling och professionsfrågor. Det andra är att du får billiga försäkringar, till exempel de som nämns ovan. I Akademikerförbundet SSR:s medlemskap ingår inkomstförsäkring, och du får rabatterad olycksfallsförsäkring och hemförsäkring.

Att vara med i facket skapar alltså inte bara trygghet på arbetsplatsen för dig och dina kollegor, det skapar också trygghet i privatlivet. 

Att gå med i facket är också ett ställningstagande för att alla har rätt till trygga jobb med lön efter kompetens. Facken idag driver många viktiga frågor om lika lön för lika arbete, klimatomställning och hållbarhet samt trygga arbetsvillkor.

Bli yrkesverksam medlem

Är du medlem i Akademikerförbundet SSR och har frågor om försäkringar, jobb, ditt medlemskap eller dina rättigheter är du välkommen att ringa oss. Facket handlar om att vi gör varandra starka, och vi finns här för att hjälpa dig gå ut från dina studier stark. Är du inte medlem kan du ta det lugnt – du kan antagligen bli medlem. Glöm inte att tipsa dina vänner och kurskamrater som inte är medlemmar om att de kan bli medlemmar också. Läs mer om medlemskapet och vad som ingår här!

Lycka till på din sista termin, och vi ser fram emot att träffa dig på arbetsmarknaden!