5 tips för en bättre pension

Den 27 september firas tjänstepensionens dag. Tjänstepensionen är en viktig del av din pension, så följ råden nedan för att förbättra din. 

Cirka 9 av 10 har i dag en tjänstepension via sin arbetsgivare, och trots att tjänstepensionen är en viktig del för den totala pensionen så är det ganska många som inte vet om de har tjänstepension eller hur mycket som betalas in. Oavsett om du har koll eller vill skaffa dig koll, kommer här fem tips som leder dig vidare. 

1. Säkra tjänstepensionen

Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar en tjänstepension till dig. 

2. Skaffa dig en samlad bild av din pension

minpension.se kan du göra din egen pensionsprognos, få en samlad bild av din framtida pension och få hjälp när du ska gå i pension. På minpension.se ingår såväl den allmänna pensionen som tjänstepensionen samt eventuell tidigare privat pension. 

3. Bestäm hur engagerad du vill vara

Bestäm hur engagerad du vill vara i tjänstepensionsvalen. Om du är lite engagerad eller inte engagerad alls, välj en traditionell försäkring. Om du vill vara mer engagerad, välj en fondförsäkring och följ utvecklingen med jämna mellanrum.

4. Se över avgiften

Se till att betala så låga avgifter som möjligt för ditt pensionssparande oavsett om det gäller premiepensionen i den allmänna pensionen eller tjänstepensionen. En procentenhet lägre avgift kan ge upp till 25 procent mer i pension. Jämför till exempel med hur mycket en procentenhet på bolånet påverkar privatekonomin. 

5. Välj och välj bort återbetalningsskydd

Välj återbetalningsskydd om du har familj. Fyll på med familjeskydd om du behöver mer. Ta bort återbetalningsskyddet om du inte behöver det. Då ökar din pension lite till genom att du får arvsvinster.

Läs mer om Tjänstepensionens dag här